Jak na sníh: Lopatou, shrnovačem nebo frézou

 Exterier 
28. ledna 2022 13:08 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Odklízení sněhu bývá hodně náročná práce Depositphotos
Když přijde na zimu, hodí se určitě nářadí. Ale jaké je to nejlepší? Záleží na prostoru.

Jakmile napadne pár centimetrů sněhu, vyvstává jedna otázka. Co s  ním? Padá nám ze střechy na hlavu, brání při vstupu do garáže a cestu k horské chatičce zavál úplně. Mnohdy nám nezbývá, než se převléct do pracovního a pustit se do odklízení. Ale co si na to vzít?

Ruční práce

K zimě již neodmyslitelně patří lopata. Jenomže s tou klasickou to úplně není jednoduché, zvlášť, pokud máte mokrý sníh. Nezřídka se tak stane, že vám dřevěná násada zůstane v ruce. Proto je určitě vhodnější během zimy vsadit na speciální plastová hrabla na sníh, která jsou o poznání lehčí a k lepší manipulaci vybavena horní rukojetí ve tvaru velkého D. Pro lepší odstraňování vrstvy ztuhlého sněhu je spodní hrana opatřena lištou z hliníku nebo nerezového kovu. Na větší plochy je vhodné pořídit si shrnovač. Jak už název napovídá, jde o jednoduché nářadí, které připomíná lopatu a sníh jím jednoduše hrnete před sebou. 

Foukače na listí

Máte doma vysavač na listí, který je zároveň vybaven funkcí foukaní? Zkuste jej použít na sníh. Tedy jen v tom případě, že je na zemi čerstvý prašánek, ne tající břečka. Zahradní vysavače lze zakoupit prakticky ve všech specializovaných hobbymarketech. Samozřejmě, že při výběru byste měli zohlednit také výkon a sílu foukání. 

Elektrické lopaty

Tato vychytávka je poháněná elektromotorem. Jedná se o jednoduché zařízení, jehož hlavní součástí je pryžový rotor upevněný na trubkové násadě a chráněný dopředu otevřeným, nálevkovitě se rozšiřujícím krytem. Přístroj je ideální k likvidaci sněhu z chodníků, přístupových cest, dvorků i zahrad, menších parkovišť. Díky své malé hmotnosti se dá snadno přenášet a i manipulace s ním je velmi jednoduchá. Sníh, který nahrnete na hromadu, pak můžete využít pro stavbu iglú. Návod najdete zde.

Motorové frézy

Frézy jsou vhodné pro větší plochy, přístupové cesty a chodníky. Stroje jsou obvykle poháněné benzinovým motorem. Hlavní práci zde vykonává ocelový nebo pryžový rotor, který ukusuje vrstvu sněhu a pomocí postranních trysek ho odhazuje 2 i více metrů daleko. Zvolit si můžete také způsob pojezdu. K nejjednodušším typům patří ruční, kterým během hodiny dokážete vyklidit prostor okolo chaty nebo menšího domku.

Zdroj: bhg.com, bobvila.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod