Nesušte prádlo u stěn, mohou plesnivět. Kam s ním, aby bylo krásně voňavé

 Tipy a inspirace 
26. listopadu 2021 08:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sušení prádla v sušičce je sice pohodlné, ale pro někoho finančně nákladné Pixabay
Celoroční sušení prádla v sušičce je sice dobrá věc, ale v zimě se stává poněkud nákladnou. Kam s ním, aby bylo i po usušení krásně voňavé?

Není nad sušení prádla v sušičce. Věci, a hlavně ručníky, jsou z ní krásně nadýchané, měkké a oblečení nemusíte prakticky ani žehlit. Jenomže jak to udělat v době, kdy elektřina vyletěla strmě nahoru a vy chcete ušetřit každou korunu? Poradíme vám, jak prádlo sušit opravdu efektivně a hlavně rychle. 

I venku to jde 

Pokud zrovna nesněží nebo neprší, tak můžete i nadále sušit prádlo venku. Počítejte s tím, že to potrvá trochu déle než během léta. Ovšem počítejte s tím, že pokud máte v okolí domy, které topí dřevem nebo uhlím, může vám prádlo načichnout. A tím pádem byste je museli vyprat znovu.

Důkladné ždímání

Abyste měli prádlo rychle suché, je potřeba je v první řadě důkladně vyždímat. Na pračce zvolte co nejvyšší počet otáček, co vám materiál a jeho výrobce dovolí. Nepřehýbejte prádlo přes šňůru, protože o to pomaleji vám uschne. Používejte kolíčky a prádlo pověste jen za okraj. Snažte se nesušit více vrstev najednou, protože v interiéru prádlo mnohem pomaleji schne.

Kam se sušákem

A další problém nastává ve chvíli, kdy musíte řešit, kam sušák umístit. Ideální by bylo, pokud byste měli možnost dát jej do volného prostoru. Snažte se vyhýbat prostorům u stěn nebo nábytku, protože tím pádem se proudění vzduchu může ještě více zhoršit a tím pádem docházet k hromadění vlhkosti a následně ke vzniku plísní. Nevhodným místem jsou rovněž koupelny, kde se mnohem snáz drží vlhkost. Pokud nemáte možnost mít sušák v prostoru, což bývá problém malých panelových bytů, pak alespoň otevřete okna, aby vlhkost z bytu mohla unikat pryč. Nezapomeňte také na pravidelné větrání svého interiéru. Díky tomu můžete také uspořit výdaje za teplo. Jak to dělat správně jsme psali zde.

Vyhněte se radiátoru

Vyhněte se sušení prádla na radiátorech. Má to hned dva důvody. Voda, která se z mokrého prádla  odpařuje, se totiž snadno může začít srážet v prostoru za radiátorem a opět může dojít k růstu plísní na stěnách. Ale především budete muset sáhnout hlouběji do peněženky. Jsou-li radiátory pokryty vlhkým prádlem, vytápěcí systém spotřebuje více energie na to, aby udržel obytné prostory vytopené. 

Zdroj: bhg.com, goodhousekeeping.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve