Jak se zbavit plísně z oblečení. Existuje pár triků, díky kterým můžete vaše oblíbené kousky zachránit

 Tipy a inspirace 
09. září 2021 09:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plísně se mohou objevit kdekoliv Pixabay
Plísním se nelze vyhnout nikde. A to ani na oblečení. Jak vaše oblíbené kousky ještě zachránit? Existuje pár triků.

Plísním se velmi dobře daří ve vlhkém a nevětraném prostředí. A netýká se to jenom chat, ale i klasických bytových či rodinných domů, které bojují s nadměrnou vlhkostí. Ta pak proniká prakticky všude. Do skříní, čalounění i koberců. A oblečení nevyjímaje. Pokud se stane, že plíseň na oblečení ve skříni najdete, neházejte ho rovnou do koše. Existuje hned několik dobře fungujících tipů, jak se plísně z textilu zbavit.

Důležitá je rychlost

Stejně jako u všech ostatních skvrn je i u plísně důležitá rychlost. Čím dříve plíseň objevíte, tím lépe. Napadenou textilii ihned namočte přes noc do octa. Další den jej vylijte, oblečení vymáchejte a postup zopakujte s novou dávkou octa. Nakonec oblečení vyperte běžným způsobem. Kyseliny v octu by měly plíseň zahubit a odstranit také nepříjemný zápach. 

Co dům dal 

U přetrvávajících skvrn na bílém prádle sáhněte po peroxidu vodíku. Ten zřeďte s vodou v poměru 1 : 3 s přídavkem čpavku. Poté dejte oblečení na slunce. Chemické látky vlivem slunečního záření pomohou plíseň zlikvidovat a oblečení vybělit. Nakonec oblečení důkladně vyperte. Nemáte-li doma peroxid, pak sáhněte po dalším osvědčeném prostředku, kterým je podmáslí. To je k oblečení velmi šetrné, takže si jej můžete dovolit použít i na choulostivé látky. Vložte oblečení na dva až tři dny do podmáslí a následně opláchněte vodou. Potom vyperte obvyklým způsobem. Když už není po ruce ani to podmáslí, vyzkoušejte skvrny posypat obyčejnou sodou na praní. Nasypte ji do mísy s vodou a trochou pracího prostředku a hodinu namáčejte.

Plíseň v matracích 

Kromě oblečení se plíseň ráda usazuje také na matracích a v polstrování, což není nic příjemného pro astmatiky. Pokud se plíseň zažrala příliš hluboko do matrace, raději ji vyhoďte. Spóry jsou totiž opravdu už všude. V opačném případě zničte plísně octovým sprejem nebo alkoholem. Nechejte působit alespoň hodinu a suchým hadrem vytřete z polstrování maximum tekutiny. Nezapomínejte také matraci pravidelně čistit, například pomocí domácího prostředku, o němž jsme psali zde.

Jak na kůži 

Na plísně trpí i kožené věci, napříkald kabelky, kufry, sedačky, bundy nebo boty. V takovém případě zřeďte 1 lžičku dezinfekčního prostředku s 0,5 litrem vody a místo vyčistěte. Použít můžete také klasickou ústní vodu. V žádném případě pak kožené výrobky nedávejte schnout na slunce, jinak vám materiál zkrabatí a ztvrdne. Nechávejte kůži schnout pomalu, a poté ošetřete speciálním přípravkem ma kůži. 

Zdroj: ohsospotless.com, mouldcleaningaustralia.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008