Posečená tráva je na zahradě hotový poklad. Rady a tipy, kde všude ji můžete využít

 Exterier 
29. července 2021 15:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvláště na jaře bývá trávy opravdu hodně Pixabay
Trávu na zahradě nebo kolem domu je potřeba pravidelně sekat. Ale co potom s ní? Kompost není jedinou možností.

Tráva je často považována za odpad a podle toho s ní také zacházíme. Obvykle skončí v nádobě na bioodpad, případně na kompostu. Přitom je to škoda, protože tráva vám může posloužit mnoha jinými způsoby. 

Jako travní hnojivo 

Pokud sekáte trávu pravidelně a není příliš vzrostlá, můžete ji použít jako hnojivo. A rovnou jako travní. Krátká tráva se totiž velmi rychle rozloží a dodá nové trávě potřebné živiny. 

Mulčování 

Trávu lze použít také jako mulčovací vrstvu, kterou můžete rozmístit jak kolem stromů, tak i na záhony a keře. Kromě toho, že vám pomůže udržet vlhkost v půdě, vám také pomůže zajistit stálou teplotu i za chladnějších nocí. Trávu rozložte ve slabé vrstvě a pomocí motyky, hrábí nebo motorového kultivátoru ji mělce zapravte do půdy. To má zásadní vliv na růst rostlin. Avšak pozor. Pokud je příliš deštivé nebo vlhké počasí, mulč odstraňte, protože se v ní ráda ukrývá celá řada nevítaných hostů, kteří by si rádi pochutnali na všem, co pěstujete.

Kompost

Další variantou je dát trávu do kompostu. Ale pozor, musíte zvolit optimální množství a prokládat ji, jinak se kvalitního humusu nedočkáte. Tráva je totiž bohatá na dusík, ale pouze s touto složkou to prostě nejde. Optimální poměr uhlíku a dusíku v kompostu by měl být 3 : 1. Proto uhlík dodejte do kompostu například v podobě dřevní štěpky, listí nebo pilin. O tom, co by kompost měl dále obsahovat, jsme psali zde

Brambory v kompostu 

Základem úspěšného pěstování je kvalitní půda. K její kvalitě velmi často přispívá právě kompost, který představuje nejlepší přírodní hnojivo. A nejlepší způsob je pěstovat přímo na něm, nebo si z něj vytvořit kompostovací záhon. Základ by měla tvořit vrstva zeminy, která je dobře propustná. Na ni dejte ve vrstvě jemně posečenou trávu a na ni dejte opět zeminu. Takto prokládejte do doby, než bude záhon dostatečně vysoký. Do něj pak vsaďte například brambory nebo dýni, která si v něm bude doslova hovět.

 Zdroj info: lawnsolutionsaustralia.com.auwww.motherearthnews.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod