Jak udělat ze sladkovodního bazénu slaný. Žádné vypouštění není třeba

 Exterier 
12. července 2021 10:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obsah soli v bazénu bývá sedmkrát nižší než v moři Pixabay
Bazén je v horkém létě skvělá věc. Ale potřebuje jedno. Pravidelnou úpravu vody. Proto spousta lidí přechází na slanou vodu, která nevyžaduje tolik péče. Víte, jak na to?

Slaná bazénová voda je čím dál více populárnější. A není se čemu divit. Údržba takové vody je totiž minimální, stejně tak i použití bazénové chemie. Pokud uvažujete o změně sladké vody za slanou, v následujícím článku se dozvíte všechny potřebné informace.

Proč slaná

Možná si říkáte, v čem má slaná voda oproti sladké výhody. Je jich celá řada. Ale tím hlavním aspektem je fakt, že v tomto typu vody vzniká chlor přirozenou cestou. Ten je výrazně šetrnější vůči pokožce i životnímu prostředí, nevyvolává alergické reakce, nedoprovází jej nepříjemný zápach, a přitom udržuje vodu perfektně čistou. Slaná voda je tedy vhodná i pro alergiky a další lidi s různými kožními problémy. 

Žádné vypouštění

Hned na začátku máme dobrou zprávu. K přechodu ze sladké vody na slanou není nutné vypouštět bazén. Nicméně i tohle má své ale. Vzhledem k tomu, že jde o slanou vodu (byť je koncentraci soli zhruba 7x menší než v mořské vodě), mohou vám v ní zkorodovat kovové materiály. Proto je potřeba, aby všechny součástky bazénu včetně přilehlých ploch byly odolné vůči slané vodě a vůči korozi.

Kolik to bude stát

Výměna bazénových komponentů nemusí být až tak nákladné věc, ale co vás nějakou tu korunu bude stát, to je salinizační jednotka, kterou je potřeba instalovat do bazénové technologie. Její ceny se pohybují v průměru od 4 tisíc korun nahoru. A nasypat jen samotnou sůl do bazénu rozhodně nestačí. 

Proč sůl nestačí 

Sůl se rozpouští v bazénové vodě jako potenciální zdroj aktivního chloru. V salinizační jednotce probíhá elektrolýza slané bazénové vody. Při tomto procesu vzniká plynný chlor, který se následně okamžitě ve vodě rozpouští za vzniku chlornanu. Sůl tedy slouží jako zdroj chloru. Pokud byste salinizační jednotku neměli, aktivní chlor by ve vodě vůbec nevznikl a tím pádem by nebyla kvalitní.  

Kuchyňskou ne

Možná by se mohlo zdát, že je zcela jedno, jakou sůl použijete. Třeba kuchyňskou. Ale není to tak. Pokud byste ji nasypali do bazénu, při následné elektrolýze bazénové vody v salinizační jednotce by mohlo dojít k nežádoucímu zbarvení bazénové vody do nepříjemného hnědého odstínu. A to byste určitě nechtěli. Důležité tedy je, aby sůl byla maximálně čistá. Optimální je čistý chlorid sodný. Množství soli v bazénové vodě potřebné pro optimální funkci salinizační jednotky se pohybuje v rozmezí 4 až 6 kg/1000 litrů bazénové vody.

Pravidelná kontrola

Nicméně i slaná voda neznamená, že byste se o bazén neměli starat vůbec. Důležitá je pravidelná kontrola hodnoty pH alespoň jednou za 14 dní. A v případě náhlého zhoršení kvality vody se ani při používání salinizační jednotky neobejdete bez speciálních přípravků, jako například vločkovače nebo projasňovače. A pokud odjíždíte na dovolenou, máme pro vás řešení, jak váš bazén zabezpečit během vaší nepřítomnosti. Více jsme psali zde.

 Zdroj info:www.swimuniversity.com , www.aquabluepools.net

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod