Jedlá soda nemusí být vždy dobrý pomocník. Na tyto předměty ji rozhodně nepoužívejte

 Tipy a inspirace 
23. června 2021 05:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Soda není všemocná Pixabay
Jedlá soda nemusí být vždy tím nejlepším pomocníkem. Pokud ji špatně použijete, může vám naopak některé povrchy poničit.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda je bílý prášek rozpustný ve vodě za vzniku roztoku se zásaditým pH. Díky této vlastnosti ji lze využít i jako čisticí prostředek v domácnosti. Ne vždy ji ale můžete použít opravdu na všechny povrchy. Kterým se vyhnout? 

Hrnce omyjte 

Pasta ze sody vám sice dokáže skvěle vyčistit hrnce, ale pokud jsou z hliníku a neomyjete je, hrozí, že soda s kovem zoxidují a výsledkem bude jejich hnědé zabarvení.

Na šperky raději ne 

Možná, že jste už někde zaznamenali rady, že zašlé stříbro lze vyčistit pastou ze sody. Než se do toho pustíte, raději to nejprve vyzkoušejte na nějakém bezcenném kousku. Může se totiž stát, že vám stříbrný šperk po reakci sody naopak zšedne a bude bez lesku.

Skla a zrcadla

Sodu byste určitě neměli používat na skleněné věci a zrcadla. Jde přeci jenom o abrazivum, které by jejich povrch snadno mohlo poškrábat. A škody by byly nezvratné. Na skla si raději vyrobte vlastní čistič, který je opravdu účinný a jenom z pár ingrediencí. Více jsme psali zde. Sodu v žádném případě nepoužívejte ani na sklokeramickou varnou desku, která by přišla o svůj lesk. Stejně tak neberte sodu v případě čištění povrchů z mramoru nebo umělého kamene.

Pozlacené nádobí

Některé druhy nádobí, obzvláště to po babičce, může mít ještě pozclané zdobení. V takovém případě buďte se sodou opravdu opatrní. Zlato je totiž měkký kov, který lze snadno poškrábat. Platí to i o zlatých špercích, jejichž čištění byste měli raději přenechat odborníkovi. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod