Jak vyzrát na nechtěné mravence. Existuje snadný způsob, který funguje i bez chemie

 Exterier 
29. června 2021 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mravenci jsou navíc velkými ochraniteli mšic Pixabay
Mravenci jsou sice užiteční, ale žádný zahrádkář se z jejich přítomnosti netěší. Dokáží totiž slušně poničit úrodu. Jak se jich zbavit? Jde to jednoduše a bez chemie.

Objevují se velmi brzy na jaře a hned začnou upravovat své staré kolonie, ale především shánějí potravu pro larvy, a tím pádem začínají škodit. Nakousávají květní pupeny z ovocných stromů, nepohrdnou ani jahodníky. Vlivem jejich zásahů rostliny chřadnou. Žloutnou jim listy, nekvetou, a pokud ano, plody jsou zakrnělé. Škodí i tím, že na svém těle a v zažívacím traktu roznášejí výtrusy moniliosy a jiné hnilobné choroby ovoce. Není proto divu, že je na svých zahradách žádný pěstitel nechce. Jak se jich tedy zbavit? 

Milují mšice

Mravenci nejenom že likvidují úrodu, ale především jsou také velkými ochraniteli mšic. Ty totiž sají šťávy z rostlin, a poté vylučují „medovici“, což je sladká šťáva, která tvoří velkou část jídelníčku mravenců. Mravenci je dokonce přenášejí na místa, kde mají více potravy, a pokud se jejich kolnie stěhuje, brávají si je s sebou. A pokud si někdy všimnete, že je rostlina obestavěna hliněnou stavbou, je to vlastně takový úkryt pro mšice, který jim staví mravenci. 

Přestěhujte je 

Zbavit se mravenců není jednoduchý způsob, ale za zkoušku to určitě stojí. Pokud je mraveniště ještě malé, naberte jej na lopatu a odneste na jiné místo. Ideálně brzy z rána nebo v noci, kdy je drtivá část populace již doma. Na to původní místo umístěte některý z odpuzovačů, například zasaďte některou z aromatických rostlin, jako je levandule, pelyněk, česnek, citronová tráva, máta peprná, hřebíček nebo majoránka. Mravenčí dálnici pak můžete obsypat kořením (kari, skořice, pálivá paprika), které jim opravdu nevoní. Tyto odpuzovače můžete použít i v případě, že se vám mravenci objeví doma. Jak je ještě jinými prostředky vyhnat z domu, jsme psali zde.

Mravenčí motel

Větší mraveniště se přenášet nedají. Zkuste však mravencům nabídnout lepší ubytování. Stačí vzít květináč, vystlat ho slámou a přidat trošku cukru. Takto upravený motel položte blízko k mraveništi dnem vzhůru. A pak vyčkávejte. Mravenci by se do něj postupně měli přestěhovat. Květináč pak stačí vzít a vyklopit nezvané hosty mimo vaši zahradu. 

Zdroj info: yellowpages.ca , www.towergarden.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008