Držte cizí kočky dál od svých záhonů. Vyhnat je můžete bezpečnými způsoby, aniž byste jim ublížili

 Tipy a inspirace 
19. června 2021 08:37 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kočky často na záhony vykonávají svoji potřebu a rozhrabávají hlínu  Depositphotos
Chodí na váš pozemek cizí kočky? Pokud máte záhony, pochopitelně vás micky mohou štvát. Kočky není jednoduché vypudit. Vejdou se všude, jsou také velmi mrštné a ohebné, takže dokážou prolézt i malými skulinami v plotě nebo jej přelézt. Naštěstí existuje několik způsobů, jak kočky vyhnat, a zároveň jim nijak neublížit. Přečtěte si o nich.

Samotná přítomnost cizích koček vadí málokomu. Jiná situace nastává, když vám rozhrabou záhony, ničí rostliny a vykonávají potřebu do zeleniny. V takových případech je potřeba zakročit a vymyslet způsob, jak zajistit, aby se k vám již nevracely. Zapomeňte však na invazivní metody, které by je mohly zranit. Vyhnat je lze i bezpečnými metodami.

Vypuďte kočky vůní

Kočky nesnášejí některé vůně, kvůli kterým se k vám již nevrátí. Zvířata odpuzuje levandule, eukalyptus, citronová tráva nebo routa vonná. Byliny vysaďte okolo záhonů, kam kočky nejčastěji chodí vykonávat svoji potřebu. Věřte, že vedle rostlin, jejichž aroma je odpuzuje, se příjemně cítit nebudou. Pro větší efekt si ještě nachystejte esenciální oleje.

Koncentrované vůně éterických olejů je odradí a najdou si své oblíbené místo jinde. Smíchejte deset kapek esenciálního oleje s jedním čajovým šálkem vody. Roztok nalijte do rozprašovače a postříkejte s ním oblast, kam kočky nejčastěji chodí. Opakujte několik dní za sebou a mrštná zvířata se vašemu pozemku příště raději vyhnou.

Postříkejte kočky vodou

Velkým nepřítelem koček je voda. Když uvidíte, že cizí kočka opět okupuje vaše záhony, vezměte rozprašovač, nalijte do něj vodu a nepozorovaně ji s ní postříkejte. Můžete si připravit i misku s menším množstvím vody, které na ni vylijete. Pokud vodou šetříte, můžete využít i dešťovou vodu, kterou snadno nachytáte do sudů. Jak ji lze ještě využít?

V případě, že jste si pořídili automatický zavlažovací systém, máte vyhráno. Stačí pohybové čidlo nastavit tak, aby se při každém pohybu samo zapnulo zavlažování a kočky před ním utečou. Po několika opakováních samy pochopí, že nejsou vítané a přestanou váš pozemek navštěvovat.

Vylekejte kočky zvukem

Kočky se často plíží, aby je nikdo neviděl a neslyšel. Když najednou uslyší nepříjemný zvuk, leknou se a utečou. Některé kočky mohou být vůči této metodě imunní, ale za vyzkoušení to rozhodně stojí. Přivažte na strom nebo plot skleněnou zvonkohru, která vydává intenzivní a pronikavý zvuk.

Kočky mají citlivé uši, i kdyby se nelekly, nebudou se tam cítit příjemně. Stačí, aby o zvonkohru kočka zavadila nebo zafoukal vítr a zvuk se rozezní. Pokud ji v domácnosti nemáte, vystačíte si s plechovkou či sklenicí, do které vhodíte oblázky a pověsíte poblíž.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008