Skalka vám může kvést celý rok. Stačí si jen vhodně vybrat rostliny

 Exterier 
30. května 2021 15:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skalku lze mít ve svahu i na rovném terénu Depositphotos
Skalka bývá ozdobou každé zahrady. Založit ji není vůbec těžké, ale horší je umět se o ni postarat. Poradíme vám, čím ji osázet, aby vám kvetla celý rok.

Plánujete-li, že letošní léto strávíte na zahradě, pak je ideální doba na to založit si skalku. A nepotřebujete k tomu mít žádný svah. Bohatě stačí i místo na rovině, kde můžete vytvořit zajímavé zákoutí. Už příští rok se můžete těšít z nádherné záplavy barevných květů.

Zbavit se plevele

Největší kus práce vás čeká před samotnou stavbou skalky. A to zbavit pozemek vytrvalých plevelů a kořenů. Protože pokud to neuděláte, budete v budoucnu neustále dobývat kořeny pampelišek, bodláků, pýrů a dalšího plevele, v horším případě bourat skalku. Nejohroženějším místem je úpatí skalky, kde je zem vlhčí a mezi kameny může prorůstat plevel z okolí. Proto se zaměřte právě na tuto oblast a vše, co tam nepatří, dejte pryč. U hluboko zakořeněných plevelů budete muset použít i povolené herbicidy, ručním odplevelením se jich nezbavíte, jelikož mají kořeny i několik metrů hluboké či dlouhé.

Vhodný kámen

Skalka by měla vypadat co nejvíce přirozeně. Proto je dobré ji vystavět z kamenů, které se vyskytují v daném místě či okolí. Pokud nemáte nikde v okolí skálu nebo místo, kde se kameny volně vyskytují, navštivte kamenictví. Důležité je, aby kameny byly dostatečně velké a ze stejného materiálu. Vyhněte se oblým tvarům a křemenům. Základy skalky vybudujte ze solitérních, největších kamenů doplněných sutí a úlomky. Velké kameny zakopejte do země. A důležitá věc. Nezapomínejte na štěrbiny pro výsadbu rostlin, které vyplníte kvalitní půdou. Většině skalniček se daří v běžné, spíše hlinitovápenaté písčité půdě.

Co vybrat

Při výběru rostlin byse měli přihlížet především na umístění skalky a požadavky rostlin na světlo. Rostliny by měly být navzájem v souladu. Zlí sousedé skalniček jsou například břečťan, barvínek a máta, botanické druhy růží, pivoňky, nocenky nebo agresivní druhy travin. Vyhněte se také rostlinám, které se příliš rozrůstají do velkých rozměrů, samovolně se vysemeňují nebo odnožují. Tím pádem by vám za chvíli vytlačily jiné druhy ze skalky. 

Kam co patří

Vyšší rostlinky a křoviny sázejte spíše po obvodu skalky, kobercové a převislé na okraj, kde lépe vynikne jejich krása. Silně rozrůstající skalničky umístěte úplně nahoru, abyste omezili jejich růst. Mezi jednotlivé rostliny můžete zasadit také pár letniček, které vám pokvetou v době, kdy kvete jen málo druhů skalniček. Jaké druhy letniček můžete sehnat jsme psali zde. Skalku můžete doplnit také některými okrasnými druhy travin. Vyberte takové, které dokáží venku přezimovat. Stejně tak se na takové místo hodí různé kultivary jehličnanů nebo zakrslé dřeviny, které vám budou dělat parádu po celý rok. Záleží jen na vašem vkusu a velikosti skalky. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod