Jak se zbavit holubů na balkoně či terase. Zkuste lanka i gelový odpuzovač

 Exterier 
25. května 2021 14:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Holubům se říká létající krysy Pixabay
Asi nikdo nevidí rád, když se mu na balkoně či terase usídlí holubi. Jak se jich zbavit? Existuje několik možností.

Často se jim přezdívá létající krysy. A není se čemu divit. Holubi totiž přenášejí celou řadu nemocí, a to včetně těch přenosných na člověka. Navíc jejich výkaly nejenom že hyzdí fasády a podlahy, ale především se obtížně čistí. Pokud máte s nimi i vy trápení, poradíme vám, jak s nimi zatočit. I když počítejte s tím, že to nepůjde ze dne na den. Obtížně se totiž vzdávají míst, na která jsou zvyklí. 

Pozor na zahnízdění 

Důležitým předpokladem je, aby u vás holub nezahnízdil. Pokud se tak stalo a objeví se u vás i hnízdo, pak vězte, že máte problém. Holuba zde něco evidentně zaujalo. Nejčastěji to mohou být květináče bez rostlin v kombinaci s popadaným venkovním nábytkem, který vytvoří holubům přirozenou ochranu před povětřím i deštěm. Na takovém místě se pak holubi začnou zdržovat a vychovávat mladé. Proto nenechávejte na terasách žádné zbytečné a nevyužívané předměty. A snažte se toto ptactvo stůj co stůj vypudit pomocí různých technik. Můžete je mezi sebou i nakombinovat.

Gelové odpuzovače

Aplikují se na místa, kam holubi nejčastěji dosedávají. Jejich princip spočívá v tom, že se ptáci na ně nalepí, což je jim nepříjemné. Jejich výhodou je poměrně snadná a rychlá aplikace, nenápadnost, poměrně velká spolehlivost. Minusem může být fakt, že na gel se taky nachytá vrstva prachu a peří, takže je potřeba vrstvu pravidelně obnovovat.

Pachové odpuzovače

Už název napoví, že se na místa výskytu aplikuje látka, která holubům opravdu nevoní. Tím pádem jim tak brání v delším pobytu na balkoně či parapetu. K nevýhodám této látky patří to, že velmi rychle vyprchává, takže je potřeba ji obnovovat prakticky každý den. A zvláště po dešti.

Elektronické plašiče

Elektronické plašiče obvykle vydávají zvuky, které vy neslyšíte, zato holubi velmi dobře. Určitě volte ultrazvukové plašiče, ideálně dobíjené sluneční energií. Nicméně, pokud bydlíte ve městě, tak vězte, že nějaký hluk holuba jen tak nevyvede z míry. 

Sítě

Asi nejúčinější ochranou jsou sítě, díky nimž k vám holubi neprolétnou. Ty si můžete instalovat i svépomocí. Můžete si je dát na okna, venkovní niky, fasády, balkony, lodžie i terasu. Nevýhodou je, že mohou působit rušivě a navíc vám budou bránit naklonění z okna nebo balkonu. Navíc je nelze nainstalovat na terasy, které jsou bez střechy.

Lanka nerezová i umělá

Hodně lidí si pochvaluje lankový systém, který nahrazuje jinak rušivé sítě. Tento systém je navíc levnější, poměrně rychle se instaluje, vzhledem k nerezovému provedení se snadno udržuje. K instalaci je však zapotřebí profesionální firmy. Zkusit můžete také ještě jednu možnost. Natáhnout si na parapet či římsu klasické umělohmotné lanko, které se prodává i v rybářských potřebách. Holub se do něj při náletu zamotá a příště si hodně rozmyslí, zda si k vám na terasu sedne či ne. A jakékoliv znečištění ihned odstraňte a použijte při tom i ochranné rukavice. Místo je také vhodné dezinfikovat, třeba pomocí po domácku vyrobených prostředků, o nichž jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008