Z balkonu orientovaného na jih můžete udělat nádhernou kvetoucí oázu

 Exterier 
17. května 2021 10:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na prosluněné terase se bude dařit subtropickým rostlinám Pixabay
Máte-li balkon či terasu orientovanou na jižní stranu, možná řešíte, jaké rostliny zde pěstovat, aby přežily celodenní sluneční světlo. Existují takové a není jich málo.

Stejně jako člověk i květina potřebuje mít svůj prostor k životu. Ten by měl být takový, aby v něm květina prospívala. Kromě světla, zálivky, tepla a kvalitní zeminy potřebuje i správnou orientaci k určitým světovým stranám. Takový jižní balkon má mnohá pozitiva, celodenní slunce však má i svá úskalí. 

Vhodná nádoba

V první řadě vždy rostlinám pořiďte dostatečně velkou pěstební nádobu se samozavlažováním. Její povrch by neměl být kovový, protože na slunci by se mohl rozpálit a zahřát na vysokou teplotu. V důsledku toho by se snadno mohly spálit kořeny rostlin. V horkých letních dnech také dbejte na to, abyste květiny zalévali teplejší vodou, a to výhradně ráno nebo na noc. Ze studené vody by rostlina mohla dostat teplotní šok.  

Jaké květiny zvolit

Jižní balkon je úžasný pro pěstování subtropických rostlin, ale také některých druhů zeleniny a ovoce.

Kosmatec

Tato rostlina je přímo ideální pro jižní stanoviště. Velmi dobře se adaptuje na suchá  a slunečná místa. Na trhu existuje celá řada kosmatců v mnoha nejrůznějších barvách. Vzhledem k tomu, že miluje suchá místa, buďte opatrní se zálivkou. Pokud byste mu dopřáli příliš mnoho vody, mohlo by to rostlině uškodit. Na zimu musíte rostlinu přenést do místnosti s teplotou 10 °C.

Oleandr

Oleandr je nádherným kvetoucím keřem, který také nádherně voní. Při správné péči vám pokvete celé léto. Ale pozor. Je to rostlina, kterou velmi často napadají svilušky nebo puklice. Proto je potřeba jej pravidelně kontrolovat a případně včas zasáhnout. Oleandr není rovněž mrazuvzdorný, proto je potřeba jej nechat přes zimu v místnosti. Na jaře je potřeba keř seříznout zhruba o jednu třetinu a jednou za několik let i hlouběji zmladit. S oleandrem opatrně, pokud máte doma malé děti. Je totiž prudce jedovatý. O tom, na jaké další jedulky byste si měli dát pozor, jsme psali zde.

Křivouš

Název křivouš sice nezní moc libě, ale věřte, že jde o nejhezčí popínavou rostlinu. Navíc jižní stranu bude vyloženě milovat. Křivouše můžete pěstovat jak na zahradě, tak i ve větší nádobě. Aby vám krásně kvetl, bude od vás potřebovat pravidelnou zálivku, hnojivo a také nějakou oporu, po níž by se mohl vinout. S přibývajícím věkem se rostlině vytváří velmi pěkný kmen a připomíná stromek.

Mračňák 

Další rostlina s ne moc hezkým názvem vás ale ohromí záplavou zlatožlutých květů.  Kromě toho rostlina velmi rychle roste, takže během krátké doby vám může na terase vytvořit nádherné zlaté závěsy. Pěstovat ji můžete v truhlíku i v závěsném květináči.

Zelenina i bylinky

Na jižní straně balkonu se velmi dobře bude dařit takém některým druhům zeleniny. Výborně se tu bude dařit především rajčatům a paprikám. Výbornou volbou pro pěstování na balkoně jsou divoká rajčata. Kromě zeleniny se bude na takovém místě dařit levanduli nebo rozmarýnu. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod