Dopřejte rajčatům skvělé domácí hnojivo. Rychleji porostou a budou bohatě plodit

 Tipy a inspirace 
04. května 2021 10:55 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Rajčata potřebují pro zdravý vývoj bohatou výživu  Depositphotos
Pěstování vlastních rajčat se vyplatí. Chutnají totiž mnohem lépe než ta z obchodu. Zasadit je můžete i v případě, že nemáte dům se zahradou, ale žijete v bytě. Pěstování rajčat není příliš náročné, ale nesmíte zapomenout na hnojivo, protože potřebují velké množství živin. Jak získáte přírodní hnojivo, aniž byste ho museli kupovat?

Pokud nechcete rajčata vyživovat syntetickými hnojivy, můžete si připravit vlastní z přírodních přísad, které patrně najdete v domácnosti. Nemusíte se obávat, že by rajčatům chyběly důležité výživové složky. Naopak po přírodním hnojivu budou růst a plodit jako divá. Abyste dosáhli co největšího efektu, můžete jednotlivá přírodní hnojiva střídat, rajčata díky tomu budou mít všeho dostatek.

Vaječné skořápky

Pokud jste někdy na zahradě použili vápno, pak jistě víte, že má mnoho výhod. Dokáže snižovat kyselost půdy a rostlinám dodává bohaté množství vápníku. Vápno samo o sobě lze použít jako přírodní hnojivo, ale není důvod si jej kupovat, pokud máte v domácnosti dostatek vajíček.

Vždy, když nějaké budete chtít sníst, oloupejte je a skořápky nadrťte. Poté jimi posypejte svá rajčata. Skořápky obsahují zhruba 90 procent uhličitanu vápenatého. Mohou navíc ochránit zeleninu před nechtěnými nájezdy slimáků.

Kávová sedlina

Většina lidí kávovou sedlinu vyhazuje, což je velká škoda. Jde totiž o jedno z nejlepších přírodních hnojiv, protože obsahuje hořčík, vápník, draslík a mangan. Zlepšuje celkovou odolnost rajčat vůči škůdcům a chorobám. Lógr půdu okysličí a zvýší její propustnost. Kávovou sedlinu můžete buď rovnou přisypat k rajčatům, nebo ji přisypejte do vody a za pár dní rostliny touto směsí zalijte. Kávová sedlina prospěje nejen samotným rajčatům, ale i okurkám, borůvkám, rododendronům nebo růžím.

Kopřivy

Pokud najdete v okolí svého bytu nebo na zahradě několik kopřiv, nenechte je tam růst. Vezměte si rukavice a pálivé rostlinky natrhejte. Kopřivy jsou totiž bohaté na zinek, draslík, železo nebo fosfor. Nakrájejte je na menší kusy, zaplňte jimi větší nádobu téměř po okraj a zalijte vodou. Kopřivy nechte vylouhovat zhruba jeden až dva týdny. Odvar poté zřeďte ještě další vodou a pravidelně výluhem zalévejte rajčata.

Popel ze dřeva

Pokud v domácnosti topíte krbem či kamny, popel ze dřeva se vám bude nyní náramně hodit. Obsahuje totiž hořčík, vápník i draslík. Zhruba čtvrt kila popela zalijte třemi litry teplé vody. Nechte popel ve vodě zhruba den odstát. Poté tekuté přírodní hnojivo můžete znovu zředit vodou, abyste ho získali více. Následně vodou s polepelem můžete pravidelně zalévat rajčata. Dále čtěte: Klíč k úspěšnému pěstování závisí na kvalitě substrátu. Jak vybrat správnou zeminu

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod