Sloní noha je netradiční a téměř nezničitelná pokojovka, která nevyžaduje prakticky žádnou péči

 Interier 
15. května 2021 09:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nolina je zajímavá především svým mohutným stonkem Depositphotos
Hledáte dekorativní pokojovku, která prakticky nevyžaduje žádnou péči a dokonce jí ani nevadí, že ji zapomenete občas zalít? Pak je pro vás ideální rostlina se zvláštním názvem. Sloní noha.

Pokud byste se na chvíli zaměřili na rostlinu s názvem nolina (Beaucarnea recurvata), mohli byste v jejím zdřevnatělém stonku skutečně vidět tvar sloní nohy. Proto se také pro tuto sukulentní rostlinu používá nejčastěji právě název "sloní noha". A jak už bylo zmíněno, vzhledem k tomu, že jde o sukulent, není tato pokojovka nijak náročná na pěstování. Navíc je velmi dekorativní. 

Jihoamerická kráska

Nolina původem pochází z Mexika a Texasu. Tam ji však můžete vidět v obřích rozměrech, jelikož dorůstá až do výšky osmi metrů. V přírodě se dokonce dožívá více než sta let, ale i pokud ji pěstujete jako pokojovku, můžete se dlouhé roky těšit z její zajímavé krásy. 

Netradiční vzhled

Nolina je zajímavá především svým netradičním vzhledem, který se zcela liší od ostatních pokojových rostlin. Její nejzajímavější částí je především mohutný stonek a dlouhé tenké listy. Bohužel, sloní noha nevykvétá v domácích podmínkách, v přírodě mívá smetanově zbarvené květy. Ke kvetoucím a nenáročným pokojovkám patří kolopejka, o níž jsme psali zde.

Pomalý růst

Nepočítejte s tím, že vám sloní noha nějak zvlášť rychle poroste. Naopak. Rostlina je schopna se za rok povytáhnout maximálně o jeden centimetr, nejprve však nabývá na objemu a teprve ve chvíli, kdy je její stonek dostatečně silný a plní dobře svou funkci zásobárny vody, začne růst také do výšky. Než k tomu dojde, trvá to zhruba deset let. 

Málo vody jí nevadí

Vzhledem k tomu, ze nolina je sukulentní rostlina, snáší poměrně dobře sucho. Ke svému růstu potřebuje především dostatek světla a teplotu kolem 25–28 °C, v zimě si vystačí i s 15–19 °C. Co se týká zálivky, stačí dát přes léto dvakrát týdně rostlině trochu vody do misky, nechat ji tam pár hodin, a poté ji vylít. V zimním období ji zalévejte klidně jenom jednou do měsíce. Přes léto dopřejte nolině jednou do týdne rosení a jedenkrát za měsíc hnojivo.

Jak množit sloní nohu

Sloní nohu si můžete také doma rozmnožit vegetativním způsobem. Z mateřské rostliny seřízněte odnož a vysaďte ji do substrátu pro sukulentní rostliny. Udržujte stálou teplotu okolo 25 °C. Zhruba tři až čtyři roky ji nemusíte, vzhledem k pomalému růstu, vůbec přesazovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008