Malou místnost lze opticky zvětšit různými způsoby. I vhodným výběrem podlahy

 Interier 
17. dubna 2021 12:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podlaha umí byt změnit k nepoznání Depositphotos
Výběrem podlahy lze ovlivnit víc, než si možná myslíte. Pomůže vám prostor zútulnit, opticky zvětšit i zmenšit nebo rozšířit či prodloužit. Musíte však vědět, jak na to.

Obecně se dá říct, že světlé barvy místnosti opticky zvětšují a tmavé zase zmenšují. Pokud ale má být výsledek opravdu uspokojivý, nelze spoléhat jen na odstíny. Optických triků existuje v souvislosti s podlahou podstatně více.

Tmavá podlaha

Tmavá podlaha místnost dokáže opticky zmenšit a kombinuje se dobře se světlými i tmavými stěnami. Je dobrým základem pro tvorbu zajímavých kontrastů. Lepší je ale vyhnout se čistě bílým zdem a raději dát přednost jiným světlým odstínům. Příliš mnoho tmavých barev může naopak přispět k ponuré atmosféře a malému prosvětlení, proto se jich také vyvarujte.

Světlá podlaha

Na pohled velkorysejší prostor dokáží zajistit hlavně světlé tóny. A to především ty chladné. Jejich úskalím ale je, že byt může nakonec působit neosobně a studeně. Světlá podlaha interiér opticky zvětší a projasní díky odrazu světla. Hodí se do tmavších místností, kam neproniká tolik světla. Světlé barvy dodají interiéru nadčasovost, symbolizují čistotu a klid. Čím světlejší je podlaha v severně nebo západně orientovaných pokojích, tím je celková atmosféra chladnější. Velmi efektní je podlaha světlé barvy v kombinaci s tmavým nábytkem. Světlé barvy se navíc dají bohatě kombinovat s jinými barvami.

Správná kombinace barev

Optického zvětšení prostoru dosáhnete kombinací světlé podlahy a světlých stěn. Čím studenější a světlejší barvy, tím se opticky bude zdát místnost větší. Tmavší a teplejší barvy zase pokoj opticky zmenší a zároveň zútulní. Zdroj světla v místnosti je také důležitým faktorem. Světlé barvy světlo odrážejí, tmavé jej absorbují. Místnost může vypadat jinak ve slunečním a umělém osvětlení.

Tmavá podlaha spolu s tmavým stropem a světlými stěnami místnost opticky rozšíří a sníží, se světlým stropem a stěnami pouze rozšíří. Pokud je vše tmavé, pouze strop světlý, vznikne zajímavý efekt, který nemusí každému vyhovovat. Světlo se koncentruje nahoře a tomuto efektu se říká suterénní.

Světlá podlaha se světlými stěnami vytvoří dojem většího prostoru. Mnoho světlých barev dohromady ale může působit až příliš chladně. Pak jsou možné různé kombinace světlých a tmavých zdí. Například pokud máte v místnosti světlou podlahu i strop, ale zdi jsou tmavé, pěkně se zvýrazní horizontální linie. Světlá podlaha spolu se zadní stěnou, kdy strop a boční stěny jsou tmavé, vytvoří efekt tunelu.

I dezén hraje roli

Podlahou s drážkami ve tvaru V na dlouhých stranách můžete dosáhnout optického rozšíření místnosti. Rovněž užší a delší prkna různých délek umožní vytvořit efekt většího prostoru, a to platí u všech typů podlahy. Širší prkna shodné délky takový efekt nemají. Důležitá je i volba ochranných lišt. Pokud mají obvodové lišty barvu shodnou s podlahou, ta se opticky zvětší. Naopak menší vypadá prostor s lištami o stejné barvě, jako jsou stěny.

Pokud potřebujete místnost opticky zvětšit, měli byste se vyhnout všem velkoplošným vzorům, které místnost opticky zmenší. Volte spíše drobné a subtilně působící dekory. Vzor i barva by měla být pouze jedna, místnost se opticky sjednotí a „natáhne“. Kombinace většího počtu vzorů i barev pokoj naproti tomu opticky roztříští. A pozor, pro dokonalé optické zvětšení celého bytu se vyplatí podlahu sjednotit všude. O tom, jak se při zařizování malé koupelny nedopustit častých chyb, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008