Novou pračku zvládnete instalovat i sami. Stačí vědět, na co si dát pozor

 Technika 
15. dubna 2021 09:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zprovoznit novou pračku není nijak složité Depositphotos
Jsou spotřebiče, jejichž instalaci je vhodnější přenechat odborníkům. V případě pračky to ale zvládnete sami. Stačí vědět, na co si dát pozor.

Pokud jste si pořídili novou pračku, určitě se už těšíte, až vám vypere první várku špinavého prádla. Musíte ji však nejprve zapojit. Na to si lze pozvat odborníka, ale pokud jste alespoň trochu šikovní, zvládnete to i svépomocí.

Odstraňte ochranné prostředky

Pokud si domů přivezete zcela novou pračku z obchodu, bude pravděpodobně zajištěna různými šrouby a polystyrenem. Je to z důvodu ochrany při převozu. Seznam těchto ochranných prostředků najdete v příbalovém letáku, který dostanete společně s novým zbožím. Dobře si jej přečtěte a postupně všechny tyto díly odstraňte. K práci by vám měl postačit plochý klíč. Do uvolněných otvorů po aretačních šroubech pak jen nacvakněte plastové záslepky. Pokud byste aretační šrouby sloužící ke stabilizaci bubnu neodstranili a pračku uvedli v provoz, hrozilo by nenávratné zničení spotřebiče.

Pokud si pořizujete pračku z druhé ruky, pravděpodobně vás tento krok nečeká, ale pro jistotu vše pečlivě zkontrolujte.

Přívod vody

Součástí balení je také napouštěcí hadice s černým těsněním. Jeden její konec přišroubujte na zadní stranu pračky a druhý k přívodu vody. Pokud zjistíte, že je hadice příliš krátká a k přívodu vody nedosáhne, pořiďte si delší. Nastavování hadic se nedoporučuje kvůli hrozícímu úniku vody.

Jestliže chcete mít stoprocentní vnější ochranu před únikem vody, pořiďte si napouštěcí a odtokové hadice s funkcí Aqua stop. Hrozí-li vyplavení, bezpečnostní ventily automaticky zastaví proud vody. Některé pračky je mají přímo v balení, k obyčejnějším je musíte dokoupit.

Odtok vody

Teď zbývá vyřešit odpad z pračky, resp. připojení pračky k odpadu. Pokud má vaše koupelna odtokové potrubí, stačí do něj hadici zapojit a máte hotovo. Pokud tomu tak není, můžete vypouštěcí hadici vložit do plastového kolena a zavěsit na okraj vany nebo umyvadla. Počítejte však s tím, že toto napojení odpadu k pračce není ani příliš estetické, ani moc bezpečné.

Estetičtější řešení odpadu od pračky nabízí sifony. Máte-li odpad pro pračku připravený na sifonu umyvadla, vany nebo dřezu, nasuňte hadici na odpad a zajistěte ji hadicovou sponou a svorkami, aby správně držela.

Elektřina

Pračku zapojte do 230V elektrické zásuvky se samostatným 16A jističem. Na rozdvojku nebo prodlužovačku však zapomeňte. Spotřebič by se mohl nenávratně poškodit. Mnohem bezpečnějším řešením je přímé napojení. Doporučuje se také použití proudových chrániček, kterými by měly být vybaveny veškeré elektrické zásuvky ve vaší koupelně.

Zkontrolujte stabilitu

Jakmile bude pračka zapojená, je ještě třeba zkontrolovat, zda stojí opravdu stabilně Kontrolu proveďte pomocí vodováhy. Pokud není vaše podlaha rovná, pomozte si nastavitelnými nožičkami, kterými bývají všechny moderní pračky vybavené. Pokud nožičky nestačí, zkuste tlumicí podložku. Eliminuje všechny vibrace a chrání tak podlahu před poškozením i spotřebič před předčasným opotřebením. Nerovnostmi podlahy trpí hlavně ložiska bubnu, ale i další součástky. Pokud se vám pračka porouchá, nemusíte hned volat opraváře, některé poruchy zvládnete vyřešit i sami, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?