Provoňte svou ložnici uklidňujícími vůněmi, které vám pomohou usnout

 Tipy a inspirace 
20. března 2021 17:11 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Některé rostliny dokážou navodit pocit únavy  Depositphotos
Spánek je potřebný pro regeneraci. Pokud nespíte pravidelně každou noc alespoň sedm hodin, patrně se cítíte velmi unavení. Nedostatek spánku celkově oslabuje organismus. Včasnému usínání můžete trochu pomoci. Provoňte si ložnici vůněmi s uklidňujícím efektem, po kterých se vám bude chtít spát.

Čichové buňky uvnitř nosu detekují pachy a informace o nich posílají do mozku prostřednictvím čichového nervu. Vůně se téměř okamžitě dostanou do limbického systému, který se propojuje s amygdalou. Jde o útvar, který funguje jako úložiště emocí. Takže vůně má schopnost ovlivnit nálady a prožitky. Některé z nich vás mohou uspat.

Ložnici si vůněmi můžete provonět v různých podobách. Dobře fungují éterické olejíčky, některé svíčky se silným aromatem nebo samotné bylinky. Stačí jen zjistit, jaké konkrétní vůně vám prospějí k navození příjemné únavy.

Levandule

Levandule vyniká svou uklidňující vůní. Řadí se mezi nejběžnější přírodní léky na spaní. Bylina snižuje srdeční frekvenci, čímž napomáhá člověku usnout. Celkově zmírňuje neklid a podporuje hluboký a dlouhý spánek. Levandulovu vůní ve formě esenciálního olejíčku můžete potřít polštář či peřinu. Proveďte to však pouze v rozumném množství, aby vás z něj nebolela hlava.

Vanilka

Sladká vůně vanilky přitahuje mnoho lidí. Může snížit hyperaktivitu, neklid a dokonce i krevní tlak. Jde o hojně využívanou vůni při wellness procedurách. Zmírňuje úzkost a rozpouští splíny. Vanilkový olejíček smíchejte s vodou a nalijte do rozprašovače. Těsně před spaním roztokem postříkejte celou místnost. Pokud nemá příliš silné aroma, můžete s ním ovonět i postel.

Santalové dřevo

Vůně santalového dřeva je velmi oblíbená mezi výrobci parfémů. Má velmi příjemné a uklidňující aroma. Podle jedné studie vůně santalového dřeva dokáže aktivovat mozkové vlny théta, které dominují při spánku a hluboké meditaci. Více si o ní můžete přečíst zde. Navíc také aroma ze santalového dřeva zmírňuje poruchy spánku u jedinců s nachlazením a alergiemi.

Růže

Vůně růže se používá při poruchách spánku. Uvolní tělo i mysl. Těsně před ulehnutím do postele si můžete dát horkou koupel, do které nalijete olejíček s vůní růží. Procedura vám navodí příjemnou únavu a usnete jako Šípková Růženka. Dále čtěte: Přiveďte do svého domova zdraví, štěstí a pozitivní atmosféru pomocí fung-šuej.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008