Už nevíte, jak doma zabavit děti? Pískoviště jim můžete pořídit i na balkon

 Exterier 
02. března 2021 12:47 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
S pískem si dětí dokáží vyhrát desítky minut Pixabay
Mít vlastní pískoviště je obrovský zdroj zábavy pro děti. Pokud jej letos plánujete koupit, poradíme vám, na co si při výběru dát pozor.

Děti písek milují. Některé si v něm dokáží hrát dlouhé desítky minut, což je pro některé rodiče doslova výhra. Vytváří zámky, tunely, bábovičky. Navíc díky tomu máte dítě prakticky pod dohledem. Tedy jenom v tom případě, že je písek čistý a opravdu bezpečný. Proto je určitě lepší pořídit si vlastní pískoviště, které navíc nemusí zabírat celou zahradu. Řada z nich se vejde na terasu či balkon. Stačí si jenom správně vybrat. 

Na dohled

Dřevěné, plastové, kulaté, čtverhranné, s krytem nebo bez. Možností, jaké si pořídit pískoviště, je prostě celá řada. Než se rozhodnete, ujistěte se v první řadě, kde bude vaše pískoviště umístěno. Ideální je, aby bylo z části ve stínu a z části na slunci, což vaše dítě v létě určitě ocení. Zároveň ale volte takové místo, abyste na něj viděla a mohla mít tak dítě pod dohledem. Pokud se vám místo v polostínu nedaří najít, pak určitě sáhněte po pískovišti se stříškou, případně nad něj můžete pořídit slunečník.

Plastové nebo dřevěné

Tady záleží spíše na vašem vkusu. Dřevěné pískoviště je stabilnější a především více splynou s přírodou. Po konci jeho využití z něj můžete udělat třeba záhon. Jeho nevýhodou je vyšší hmotnost a také pořizovací cena. U plastového si můžete zase vybírat z mnoha tvarů i barev, je lehčí, snadno se čistí a pokud z něj vysypete písek, můžete jej použít jako koupaliště.

Ochrana před počasím

Kvůli snadné údržbě je dobré, aby pískoviště bylo opatřeno poklopem, případně plachtou. Písek tak bude chráněn před deštěm a dalšími nečistotami, které k vám na zahradu může zafoukat vítr. Stejně tak bude zabezpečeno proti toulavým kočkám, které by do něj mohly vykonat svou potřebu. Od kočičího trusu totiž hrozí celá řada nemocí, například toxoplazmóza, o níž jsme psali zde.

Velikost pískoviště

Důležitým kritériem bude také velikost pískoviště. To vybírejte nejenom s ohledem na velikost vaší zahrady nebo terasy, ale také na počet dětí, které si v něm budou hrát. Běžná velikost pískoviště určeného na zahradu je 150 krát 150 cm, menší mají v většinou průměr kolem 100 cm. Není tak potřeba utrácet za příliš velká pískoviště, protože přeci jen jde o dočasnou zábavu dítěte. Ta menší, přenosná, se pak dají poměrně snadno prodat dalším zájemcům. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod