Posypová sůl na chodnících je účinná, ale nešetrná. Nahradit ji lze několika materiály

 Exterier 
25. ledna 2021 13:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V zimě je třeba chodníky udržovat, jinak hrozí úraz Depositphotos
Náledí na chodnících řeší každý trochu jinak. Je ale pravdou, že velká část lidí používá posypovou sůl. Je velmi účinná, ale co se týká dopadu na životní prostředí, rozhodně nejde o nejvhodnější řešení.

Posypová sůl má celou řadu výhod. Například je levná a na rozdíl od štěrku nebo písku funguje i ve chvíli, kdy na ošetřený chodník začne sněžit. Jenže nevýhody posypové soli nad výhodami jednoznačně převažují.

Minusem soli je třeba fakt, že je účinná jen tak do -10 °C. Jakmile udeří mrazy silnější, posypová sůl fungovat nebude. Také má negativní dopad na životní prostředí, protože se nerozpouští, ale vstřebá se do půdy, kde znečišťuje spodní vody, ale také poškozuje okolní stromy a rostliny. O tom, že vlivem své agresivity poškozuje vaši obuv i oblečení, zejména spodní lemy kalhot, ani nemluvě. Trápení s posypovou solí mají i kočky či psi, kterým poškozuje povrch tlapek.

Šetrnější alternativy

Pokud se rozhodnete nahradit posypovou sůl šetrnější alternativou, máte na výběr hned z několika možností. Některé jsou levnější, jiné dražší. Musíte tak zvolit podle vašich finančních možností. Každý posypový materiál má specifické vlastnosti a i ty je nutné zohlednit. Například posypová sůl funguje jen při lehčích mrazech. Jakmile rtuť teploměru ukazuje – 10 až – 35 °C, je lepší sáhnout po chloridu vápenatém. Počítejte ale s tím, že je dražší.

Štěrk, písek, popel, piliny

Kdo používá místo soli štěrk, písek, popel nebo piliny, určitě sklidí pochvalu od ochránců přírody, v případě popela tedy jen za předpokladu, že jde o popel z čistého a nijak chemicky ošetřeného dřeva. Jakmile ale bude venku panovat počasí, kdy bude každý den sněžit, přestane být vrstva písku, štěrku, popela či pilin dostatečně účinná. Písek a štěrk také mohou způsobovat zanášení kanalizací. O tom, jak široké uplatnění má popel v domácnosti i na zahradě, jsme psali zde.

Expandovaný jíl

K dostání jsou také posypy na bázi drceného keramického kameniva, jde v podstatě o jíl bez soli a dalších chemických přísad. Některé z nich se dokonce pyšní certifikátem ekologicky šetrný výrobek. Jde o poměrně lehký materiál, což usnadňuje ruční posyp, ale především zajišťuje, že zůstane na povrchu, i když sníh částečně roztaje a znovu zmrzne. Na jaře jej lze zamést a buď jím zkypřit půdu, či schovat na příští rok.
5 l stačí na posyp plochy o rozloze 100 m2. Účinný je až do –15 °C. Stejně jako ostatní zdrsňující přírodní prostředky je šetrný pro zvířata a rostliny, půdu a vody i naši obuv. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod