Slupky z citrusového ovoce v kompostu. Jak to doopravdy je s jejich prospěšností

 Exterier 
31. prosince 2020 11:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Citrusový odpad v českém kompostu budí vášně Pixabay
Obecně se dá říct, že do kompostu můžete přidat jakýkoliv organický odpad. Existuje ale jeden bioodpad, který mezi zahrádkáři budí velké vášně. Řeč je o slupkách z citrusového ovoce. Mnozí tvrdí, že do kompostu slupky z citrusů rozhodně nepatří, další jsou přesvědčeni, že naopak mohou být velkým přínosem. Jak je to ve skutečnosti?

Teď v zimě jde v mnoha domácnostech na odbyt různé citrusové ovoce, ať už jde o pomeranče, grepy, mandarinky nebo citrony. A hodně lidí pak řeší, jak naložit s citrusovými slupkami. Někdo je dá rovnou do odpadkového koše, další do kompostu či hnědé popelnice na bioodpad. Jenže kompostování citrusových slupek budí velké vášně, jedna skupina tvrdí, že do kompostu je dávat nesmíte, druhá je zcela opačného názoru.

Plesniví a jsou napuštěné jedy

Odpůrci citrusových slupek v kompostu tvrdí, že toto exotické ovoce je často napuštěno jedovatými chemikáliemi, tudíž je ke kompostování nevhodné. Týká se to ale nejen citrusů, ale i dalšího exotického ovoce, třeba banánů. Navíc podle zarytých odpůrců jsou tyto slupky náchylné k plísním, které si tak zanesete do kompostu.

Pravda je trochu jiná

Vše je ale trochu jinak. Citrusové plody se převážně ošetřují organickými fungicidy, aby nebyly při transportu napadeny houbami. Tyto fungicidy se však při procesu kompostování bez problému rozkládají. Jak dokazují nové výzkumy, nejsou po šesti týdnech kompostování už prokazatelné.

Obsahují cenné látky

Zastánci kompostování citrusových slupek poukazují na to, že jsou slupky vynikajícím zdrojem dusíku, fosforu a draslíku. Pokud je tedy do kompostu přidáte, dopřejete mu pořádnou dávku živin. Radí však slupky před vložením do kompostu nakrájet na menší kousky, aby se proces kompostování urychlil. Ekologický institut Veronica rovněž tvrdí, že slupky z tropického ovoce lze kompostovat, ale raději jen v menším množství v kombinaci s jiným rostlinným materiálem. Vhodné je prý promíchat vrstvy tak, aby relativní množství tropických plodů nebylo vyšší než 10 %.

Biologicky nepůvodní materiál

Přesto někteří odborníci poukazují na to, že v případě citrusových plodů jde o biologicky nepůvodní materiál, a tak nejsou moc nakloněni tomu, dávat je do přírodního domácího kompostu. Lepší je podle nich volit hnědé kontejnery na bioodpad. Bioodpad z hnědých kontejnerů je kompostován průmyslově a výsledný produkt je používán zejména na rekultivace. Se slupkami z citrusů si tak v kompostárně hravě poradí. Ze slupek však můžete vyrobit i citrusový ocet, který vám pomůže s úklidem domácnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod