Rady, jak na slavnostně prostřený stůl. Stříbrná je elegantní, pozor na zlatou

 Interier 
22. prosince 2020 15:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stědrovečerní tabule by měla ladit s vaším vánočním stromem Pixabay
Stědrovečerní večeře by měla být nezapomenutelný zážitek. Aby byla opravdu dokonalá, chce to mít slavnostně prostřený stůl. Poradíme vám, jak jej mít co nejkrásnější a co by na něm nemělo chybět.

Je úplně jedno, jaká barva je trendem letošních Vánoc. Rozhodně se kvůli tomu zbytečně nevydávejte už do tak přecpaných obchodů s cílem koupit to nejmodernější vybavení pro ozdobení vašeho svátečního interiéru. Nejprve se porozhlédněte doma nebo třeba i na půdě u vaší babičky a zkuste najít to, co se vám líbí a prostě to jenom trochu jinak uspořádejte a zkombinujte. 

Méně znamená více

To je zlaté pravidlo a tím se řiďte i při dekorování vašeho svátečního stolu. Barevné kombinace, které zvolíte, by totiž měly ladit s vánoční výzdobou vašeho stromečku. Určitě nic nezkazíte, pokud se budete řídit klasikou, tedy kombinací červené, zelené, bílé nebo zlaté barvy. Ale pozor, nepřehánějte to. Stačí zvolit dva, maximálně tři odstíny.

Moderní, nebo venkovský?

Taková červená s bílou je krásná kombinace. Pokud chcete nějakou obměnu, pak zkuste servis doplnit o barevné červené sklo. To dodá dekoracím nádech luxusu. Máte-li rádi venkovský styl, pak doplňte vaše prostírání o živé nebo sušené květy, dřevěné talíře a další doplňky z přírodních materiálů, jako jsou šišky, korek nebo sláma. Milujete-li čistotu a jednoduchost, pak vsaďte na čistě bílou. Ta evokuje romantiku, zasněženou krajinu. Na bílém ubrusu vyniknou dekorace z hedvábného papíru či jemné černé kontrasty.

Obnažená krása

Jako na chatě uprostřed hor si budete připadat, pokud necháte váš dřevěný stůl naprosto holý, bez jakéhokoliv prostírání. Stačí jen pár přírodních doplňků a můžete zasedat k večeři, dobře vypadá například zavěšený věnec nad stolem ze jmelí nebo jehličí. Pár rad, jak si vyrobit jedoduchý věnec, jsme psali zde

Nebojte se tmavé barvy

Máte rádi tmavé barvy? Určitě se jich nebojte ani během Vánoc. Klidně si na stůl dejte tmavý ubrus, který bude v kombinaci s křišťálovým sklem vypadat opravdu noblesně. Skvěle k tomu budou vypadat různé kovové doplňky ve zlaté, měděné nebo mosazné barvě. 

Elegantní stříbrná

Stříbrná je známkou elegance a k Vánocům rozhodně patří. Nebojte se, že by působila nudně či fádně. Stačí ji vhodně zkombinovat s lesklými předměty ve studených barvách od nerezových mís až po broušený křišťál. A nezapomeňte také na ubrus, který může být s jemným vánočním motivem.

Opatrně se zlatou

Zlatá barva je tradiční vánoční odstín. Ovšem s ní opatrně. Pokud to přeženete, bude váš stůl vypadat přeplácaně a nevkusně. Stačí pouze jeden zlatý detail, například lemování na talířích či sklenicích nebo jemné zlaté vzory třeba na ubrusu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008