Je nejvyšší čas uložit sekačku k zimnímu spánku. Rozhodně nestačí ji jen očistit

 Technika 
27. listopadu 2020 13:02 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Sekačku je už třeba co nejdříve zazimovat Depositphotos
Stále se vám někde povaluje vaše travní sekačka? Někteří už stroj zazimovali, jiní ji ještě využili k podrcení spadaného listí či poslednímu posekání trávníku. Teď už je ale nejvyšší čas ji zazimovat. Jen tak bude příští jaro opět ve skvělé kondici.

Zazimování sekačky není jen o její dokonalé očistě. Aby byl stroj opět připraven na novou sezonu, je nutné dodržet některé postupy.

Žádné zbytky paliva v nádrži

Nádrž má být před zimní přestávkou prázdná. Důvod je jasný: Palivo ztratí přes zimu vznětlivost a pokud se ponechá v nádrži, mohou být při startování na jaře problémy. Pokud tedy po posledním sečení něco zbylo v palivové nádrži, doporučuje se nechat sekačku na volnoběh jezdit tak dlouho, až motor sám zhasne. Alternativně je možné použít jednoduché čerpadlo k odsávání benzinu.  

Kontrola hladiny oleje

Hladina oleje musí být i před zimní přestávkou ve správné výši. Buď svůj stroj svěříte do rukou profesionálům v autorizovaném servisu, nebo si výměnu oleje provedete sami. Důležité je se držet návodu k obsluze a používat předepsaný značkový olej.

Řádná očista

Právě po posledním sečení se musí nářadí důkladně vyčistit. Zbytky trávy, které jsou přilepené ve skříni, se mohou odstranit dřevěnou nebo plastovou stěrkou. Zbytky trávy nesmí být mimo to v chladicích žebrech a v prostoru výfuku, jinak hrozí nebezpečí požáru. Sekačku vyčistíte kartáčem a vodou. Navíc pomůže umytí zahradní hadicí. Nepouštějte ale příliš silný proud vody na ložiska, těsnění nebo části motoru, jinak může dojít k poškození stroje. Chcete-li očistit spodní stranu sekačky od zbytků nečistoty, měla by se sekačka překlopit dozadu tak, aby zapalovací svíčka směřovala nahoru. Když se nářadí nakloní na bok, může se olej dostat do vzduchového filtru nebo výfuku - hrozí větší poškození.

Kontrola nožů

Žací nůž by měl být před prvním použitím na jaře zcela neporušený. Jsou-li patrné trhliny a rýhy, musí se ihned vyměnit. Nůž před novou sezonou je vhodné vymontovat, nabrousit a vyvážit odborníkem. Tento postup se ostatně doporučuje provádět vždy po přibližně 25 motohodinách práce, aby bylo dosaženo optimálního výkonu při sečení.

Správné místo k odpočinku

Jsou-li provedeny všechny údržbové práce, patří pečlivě zakrytá travní sekačka do suché místnosti, kde se nepráší. Poloha při skladování je přitom normální poloha. A pozor, pokud máte travní sekačku se startovací baterií, musíte ji bezpodmínečně dát do temperované místnosti, která nezamrzá. O tom, na co se zaměřit při výběru robotické sekačky, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008