Jak v zimě sušit prádlo v domácnosti, aby se kvůli němu v místnosti netvořily plísně

 Interier 
25. listopadu 2020 10:14 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nevěšte oblečení na sušák příliš blízko sebe  Depositphotos
Venku je chladno, takže už tam sušit prádlo nemůžete. Spoustě lidem nezbývá nic jiného, než oblečení pověsit na sušák v kuchyni, obývacím pokoji či jiných místnostech. Během sušení prádla se v bytě zvyšuje vlhkost, která prospívá rozmnožování plísní. Jak sušit prádlo, abyste vlhkost co nejvíce eliminovali?

Pokud perete oblečení několikrát týdně, může pro vás sušení prádla představovat problém. Zvlhne vám místnost a prádlo zatuchne. Uvnitř totiž špatně usychá. Pobyt ve vlhké místnosti může navíc zhoršit astma. Když nemáte jinou možnost, než sušit prádlo v pokojích, ve kterých se běžně vyskytujete, dodržujte několik rad.

Prádlo dobře vyždímejte

Prádlo by mělo být dobře vyždímané, aby rychleji a lépe uschnulo. Díky tomu v místnosti nebude velké vlhko. Začněte na sušení prádla myslet už ve chvíli, když zapínáte pračku. Zvolte vyšší otáčky, aby se oblečení maximálně vyždímalo. Nedělejte to pouze v případě, pokud plánujete prát jemné věci, které by se mohly poškodit.

Najděte vhodnou místnost pro sušení prádla

Možná bydlíte v bytě, takže nejspíš nemáte prostoru nazbyt. Přesto však můžete vybrat místnost, která bude pro sušení prádla nejvhodnější ze všech. Pokoj, do kterého sušák umístíte, by měl být dobře větratelný. Zamezit tvorbě plísní můžete pravidelným větráním. Prostor by měl být i vytápěný, aby se prádlo dobře vysušilo.

Někteří věší prádlo v koupelně, což je špatně. Místnost, kde se myjete, by měla být poslední na seznamu, kam sušák umístit. Možná tam máte pověšenou šňůru nebo více místa, ale ani v těchto případech tam mokré prádlo nedávejte. Vlhka už je tam hodně z mytí. Oblečení vám zatuchne a nevyhnete se ani plísním. Pokud s nimi bojujete, zamezte rosení oken. Snížíte tím v místnosti vlhkost.

Oblečení na sušáku potřebuje prostor

Správné věšení prádla je základ pro dobré usušení prádla. Nemůžete ho mačkat příliš na sebe. Dejte oblečení trochu prostoru, aby mělo šanci rychle uschnout. Rozmístěte ho na sušáku rovnoměrně, jinak prodloužíte dubu sušení a mohlo by vám zatuchnout. Pokud se vám na sušák oblečení nevejde, pořiďte si patrový nebo perte častěji. Zároveň umístěte sušák do prostoru tak, aby ho nic neobklopovalo. Neměli byste ho dávat blízko ke zdi, ale spíše doprostřed místnosti.

Uvažujte o koupi sušičky

Pokud nejste v tíživé finanční situaci, začněte přemýšlet o koupi sušičky. Můžete ji koupit samotnou nebo v kombinaci s pračkou. Ušetříte tím místo a potíže spojené se sušením prádla uvnitř. Díky sušičce bude prádlo i nadýchané, takže už ho nebudete muset žehlit. Zbavíte se tím další otravné domácí práce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod