Při nákupu vánočního osvětlení dobře čtěte štítky

 Exterier 
18. listopadu 2020 17:54 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někteří majitelé domů své domy bohatě zdobí Depositphotos
Vánoce už pomalu klepou na dveře a možná se porozhlížíte po novém venkovním osvětlení. Nabídka je pestrá, ovšem i zde si musíte pohlídat celou řadu věcí.

Krásnou vánoční atmosféru dodá vhodně zvolené osvětlení. Je čistě na vás, zda si nasvítíte terasu, truhlíky nebo rovnou celý dům. Důležité však je, aby toto osvětlení bylo určeno pro venkovní použití. Tedy, aby bylo voděodolné. Co dál při nákupu venkovních světýlek ohlídat?

Vyhněte se experimentům

Jestli přemýšlíte, jak využít stará stromečková světýlka, pak zapomeňte na to, že byste je použili ven. Venkovní osvětlení musí být odolné proti nepříznivým povětrnostním podmínkám, proto by mělo být jednoznačně určeno do exteriéru. Takové zboží bývá označeno grafickým symbolem domu se šipkou směřující ven. Ochranné krytí (IP) musí být 44.

Žádné tržnice

Není rok, aby se ve zprávách neobjevila informace o tržištích, která prodávají necertifikovaná vánoční světýlka. Taková koupě pak často končí celou řadou nehod, které pak plní přední strany novin. Proto, chcete-li mít záruku opravdu bezpečného osvětlení, kupujte jej jenom u prověřených obchodníků. Ale i tak si  zboží vždy pořádně prohlédněte a všímejte si popisu na obalu a označení. Bez řádného certifikátu žádné takové zboží nekupujte.

Kontrola kabelů

Je jedno, zda používáte osvětlení z loňského roku nebo jste si koupili zcela nové. V každém případě dobře překontrolujte všechny kabely. Nesmí být nikde přerušené, prodřené nebo jinak poškozené. A pozor! Nepodceňujte instalaci. Zapojujte je jako kterýkoli jiný spotřebič. Věřte, že se vám opatrnost v tomto případě opravdu vyplatí.

Světlý nebo tmavý

Kabely vánočního osvětlení bývají obvykle ve čtyřech barevných variantách: zelená, černá, bílá a průhledná. Jejich barva vám hodně napoví, k čemu se světelný zdroj hodí. Zelený kabel bývá určen pro vánoční stromy, černý na tmavší budovy a průhledný či bílý na světlé budovy.

LEDky jsou prostě lepší 

Klasické žárovky už dávno nahradily moderní LED diody. Přesto se ještě někde stále používají staré klasiky. Ty však mají hned několik nevýhod. Jednak jsou to žrouti elektrické energie a navíc v případě, že vám jedna přestane fugnovat, nebude vám svítit celý řetěz. To se u moderních ledkových řetězů nestane. U některých typů ledkových řetězů nemusíte řešit ani připojení. Řada z nich funguje na klasické baterie. Staré žárovky ať už z různých světýlek nebo ty klasické, vyhazovat nemusíte. Vyrobit si z nich můžete originální dekoraci. Návod na její výrobu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008