Rozzařte svůj balkon nenáročnými chryzantémami. Pak si z nich udělejte třeba čaj

 Exterier 
14. listopadu 2020 08:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chryzantémám se říká královny podzimu Depositphotos
Co na podzim na balkon? Určitě chryzantémy. Navíc si z nich můžete vyrobit skvělý čaj.

Žluté, oranžové, růžové. Chryzantémy jsou právem nazývány královnami podzimu. Pokud toužíte váš balkon či terasu rozzářit, určitě by vám tam tyto květiny neměly chybět. Navíc vám budou dělat ozdobu až do konce roku. A při správném péči si je můžete uchovat i pro příští rok.

Nízké jen naoko

Pro balkony a terasy jsou ideální nízké chryzantémy. Vyznačují se velkým množstvím drobných květů a mají kulovitý tvar. Nenechejte se však zmást. Nízkého vzrůstu bývá u nich dosaženo průběžným zaštipováním vyšších druhů. Takže pokud si takovou chryzantému budete chtít uchovat pro příští rok, může vás překvapit vysokým vzrůstem.

Nenáročné 

Pěstování chryzantém není nikterak náročné. Postačí jim přiměřeně velký květináč a vhodný substrát. Ideální je směs rašeliny a kompostové zeminy. Pro dobrou kondici listopadek je nutná správná a pravidelná zálivka. Vyhýbejte se přesychání rostlin, které by vedlo k brzdění růstu a špatnému vývoji květů. Během zalévání dbejte na to, aby se voda zbytečně nedostávala do styku s listy, kde by mohla přispívat ke vzniku houbových chorob.

Až odkvetou

Chcete-li si chryzantémy uchovat, raději při koupi dbejte na to, aby pocházely z tuzemských zahradnictví. Po odkvětu výrazně zkraťte všechny výhony a rostlinu umístěte do chladnější a světlé místnosti, kde ji podle potřeby velmi mírně zalévejte. Počítejte s tím, že vám nevykvete dříve než další podzim. Pokud máte možnost, přesaďte ji přes zimu do zahrady. Příští rok na podzim ji opět přesadíte do květináče a umístíte na balkon. Doplnit ji můžete také vydlabanými dýněmi nebo vřesy. Jak pěstovat tyto drobné rostliny, jsme psali zde.

Čaj z chryzantém

Věděli jste, že chryzantémy mají léčivé účinky? Pomáhají při infekcích a horečce, jsou skvělé při detoxikaci organismu. Obsahují éterický olej a také spoustu vitaminů a dalších zdraví prospěšných prvků. Trápí-li vás vysoký krevní tlak nebo cukrovka, určitě byste chryzantémy měli pravidelně zařadit do svého pitného režimu.

Chryzantémový čaj se připravuje z několika druhů chryzantém. Nejznámější z nich jsou Chrysanthemum morifolium Ramat. a Chrysanthemum indicum L. Čaj si připravte z ještě nerozvinutých květů. Lžička květů se zalije vroucí vodou (100 °C) a nechá louhovat 5 minut. Z kořenů si můžete připravit nálev proti bolení v krku a hlavy, údajně je prospěšný i pro diabetiky a pro posílení zraku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008