Uskladněte jablka tak, aby vám vydržela šťavnatá až do jara

 Tipy a inspirace 
19. října 2020 10:04 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Schovejte jablka do chladné a temné místnosti  Depositphotos
Máte letos bohatou úrodu jablek? Pozdní ovoce dozrálo a nyní je na čase ho uskladnit. Dejte si na tom záležet, abyste nemuseli za pár týdnů vyhazovat nahnilá jablka. Zazimujte plody tak, aby vám vydržely dobré až jara. Zjistěte, jak na to.

Jablka obsahují plno vitaminů, které na podzim všichni potřebují, aby posílili svůj imunitní systém. Pokud si pěstujete vlastní, pochopitelně chcete, aby vám vydržela šťavnatá a bohatá na vitaminy co nejdéle. Toho můžete docílit správným skladováním. Díky tomu si nebudete muset kupovat v dalším roce jablka v obchodě.

Vyberte vhodnou místnost na uskladnění

Základem pro správné uskladnění jablek je vhodná místnost, ve které se jim bude dařit. Prostor, kam plody schováte, by měl být temný a chladný. Ideální teplota v místnosti by se měla pohybovat okolo čtyř stupňů Celsia.

Pokud vlastníte sklep, máte vyhráno. Jablka však můžete skladovat třeba i v temné a nevytápěné garáži. V místnosti by měla být konstantní vzdušná vlhkost. Ta totiž zabraňuje tomu, aby plody ztrácely vodu a scvrkávaly se. Proto nejlepším místem, kam můžete ovoce uložit, je zděný sklep.

Místnost, kam uskladníte jablka, vydezinfikujte

Předtím, než jablka uskladníte, musíte místnost vydezinfikovat. Tentokrát to bez chemie patrně nepůjde. Nemusíte se však bát, že to jablkům nějak uškodí. Rozpusťte dezinfekční přípravek ve vodě a vyčistěte s ním prostory, kde ovoce budete skladovat. Nezapomeňte na regály a bedýnky. Tento krok je nutný k tomu, abyste minimalizovali choroboplodné zárodky, jinak vaše jablka začnou po chvíli plesnivět.

Důkladně jablka vytřiďte

Třídění jablek vám zabere poměrně dost času, ale rozhodně ta práce za to stojí. Důkladně je prohlédněte a k napadeným plodům buďte nemilosrdní. Stačí, abyste přehlédli jediné hnijící jablk a část úrody můžete vyhodit. Vyřaďte raději i deformované či různě poškozené ovoce.

Jablka skladujte stopkou nahoru

Jablka vyskládejte do regálů, aby měla dostatek vzduchu. Pokud postrádáte dostatek místa, můžete je uskladnit i v bedýnkách, které mají po stranách větší otvory. Vždy je skládejte stopkou nahoru a nejlépe do jedné vrstvy, aby se neotlačily. Můžete je podložit i slámou. 

Dávejte si pozor, s čím jablka uchováváte

Jablka bohužel nemůžete skladovat se všemi plody. Přejímají z nich totiž chuť a vůni. Pozor byste si měli dát zejména na některou zeleninu. Jablka se nesnášejí s brambory, cibulí, česnekem a červenou řepou. O tom, jak si udělat zásobu bylinek na zimu, si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod