Nejčastější poruchu myčky si můžete vyřešit i svépomocí

 Technika 
02. srpna 2020 17:32 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
I za banální závadu můžete nechat opraváři stovky korun Depositphotos
I myčka se může občas porouchat. Než však zavoláte opraváře, který vám kromě toho také předloží i nemalý účet, zkuste si nejprve poradit svépomocí. Může totiž jít i o banální problém.

Myčky nám šetří spoustu času s umýváním nádobí, kromě toho snižují spotřebu vody, energie a šetří tedy i životní prostředí. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně vytížený spotřebič, jsou jejich poruchy poměrně běžnou záležitostí. Opravy pak bývají docela hodně drahé. Ovšem ne vždy je potřeba volat servis.

Chybové kódy

Při poruše myčky nejprve vždy sáhněte po manuálu. Ve velké většině případů se totiž často na displeji objeví číselný kód, který lze pomocí příručky odhalit. Většina výrobců pak také udává jak dané problémy i řešit. Existují ale situace, se kterými vám manuál nepomůže.

Nejde spustit 

Pokud vám myčka nejde zapnout, zkontrolujte nejprve, zda nemáte špatně dovřená dvířka, či zda v nich netrčí například kousek příboru. Na vině může být také poškozené nebo znečištěné těsnění. Pak se podívejte, zda nejsou vyhozené pojistky, což se stává velmi často. Myčka se také někdy nechce spustit, pokud v ní zůstala voda. V takovém případě ji restartujte. Jak na to se dočtete ve svém manuálu. Každopádně by myčka měla po restartu odčerpat zbytkovou vodu. Pokud se tak nestane vyčistěte odpadní síto i čerpadlo na dně mycího prostoru. Zkontrolujte také přívodní hadice, zda v nich není díra. Spousta myček se totiž zastaví či vůbec nespustí, pokud z nich uniká voda. 

Nevypouští, nenapouští

To jsou velmi častá porucha, jejíž vinou bývá ucpaná odtoková nebo přívodní hadice. Myčku proto vypněte, zavřete přívod vody a hadice vyčistěte. Často se stává, že v nich může ulpět zbytek jídla nebo střep. Kromě hadic se také podívejte na odpadní filtr, kde může být rovněž zpříčený kousek jídla nebo může být zanesený velkou špínou. Někdy myčka nenapouští vodu také kvůli malému tlaku ve vodním řadu nebo skřípnuté přívodní hadici.

Studené nádobí

I když vaše myčka domyla, je nádobí pořád špinavé, navíc mokré a studené? Pak vám s velkou pravděpodobností nefunguje ohřev vody. Na vině bývá nejčastěji topné těleso nebo relé. Ale tuto opravu už raději nechejte na odborníkovi. 

Nádobí je stále špinavé

V takovém případě může být na vině buď špatně uložené nádobí v koších, případně zanesené trysky ostřikovacích ramen. V takovém případě je vyšroubujte podle manuálu a vyčistěte. Zkontrolujte také, zda není špatně nasazené nebo zanesené síto. Vliv na kvalitu mytí má pochopitelně volba mycího prostředku, dostatek soli a volba vhodného programu. 

Důležitá je prevence

Je to tak. Bohužel, většina poruch bývá způsobena špatnou péčí o spotřebič. Aby myčka opravdu dobře sloužila, je potřeba ji skutečně pravidelně čistit. Nestačí však dát pouze čisticí prostředek do spotřebiče. Na co vše byste také neměli zapomenout, jsme psali zde. Používejte kvalitní soli, leštidla i mycí prostředky. Myslete také na to, že myčka není odpadkový koš nebo drtička odpadů. V žádném případě do ní nedávejte nádobí s přischlými kousky jídla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008