Pokojovky dokáží přečkat vaši dovolenou bez úhony. Musíte tomu ale trochu pomoct

 Tipy a inspirace 
28. července 2020 09:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokojovky nemůžete nechat během dovolené bez údržby Depositphotos
Na dovolenou se každý těší, ale ještě než vyrazíte, musíte zajistit spoustu věcí. Mimo jiné je třeba se postarat o to, aby bez vaší péče vydržely všechny pokojové květiny. Není to tak složité, jak se zdá. Stačí si vybrat metodu, která vám nejvíce vyhovuje.

Můžete dát klíče sousedovi, který se bude po dobu vaší dovolené o pokojovky starat místo vás. Ne vždy ale vašim sousedům natolik důvěřujete, že ho pustíte do bytu. A nebo nemáte se svými sousedy natolik dobré vztahy, abyste je o takovou službu požádali. Ani v takovém případě na vás nemusí po návratu z dovolené čekat smutný pohled na uschlé květiny. Existují i metody, díky kterým udržíte pokojovky v dobré kondici i bez cizí pomoci. Stačí si vybrat.

Hydroponie

Pokud jezdíte pravidelně na dvou či třítýdenní dovolené, je dobré pouvažovat o hydroponickém způsobu pěstování rostlin. Tento známý a dnes již i hojně rozšířený způsob je založený na pěstování rostlin ve vodním roztoku. Květiny se vysazují do speciálních hydroponických pěstebních nádob a pravidelně se zalévají roztokem, který obsahuje všechny potřebné živiny. Když před odjezdem na dovolenou dolijete zásobní nádobu vodou na maximum, vydrží rostliny bez vaší péče dva až tři týdny. Určitě ale přemístěte rostliny na stinné místo. Na slunci by se totiž voda odpařila daleko rychleji.

Samozavlažovací nádoby

Řešením jsou také samozavlažovací nádoby. Dát je můžete dovnitř i ven, třeba na terasu. Existuje mnoho typů, liší se nejen konstrukčním řešením, ale i cenou. Některé nádoby se vám o rostliny postarají tak dva dny, jiné dokáží vodou zásobovat rostliny i dva týdny a některé dokonce i měsíc.

Kapilární rohože

Dalším z řešení problému zalévání rostlin o dovolené jsou samozavlažovací kapilární rohože. Jsou vyráběné z porézního materiálu a pracují na principu vzlínání. Vy jen postavíte květináč (ideálně hliněný) na kapilární rohož, která zase přečnívá do nádoby další, a to nádoby s vodou. Vláha se tak krásně dostane ke kořenům odtokovými otvory.

Závlaha z PET láhve

Se závlahou vám ale poradí i obyčejná PET láhev. Odřízněte dno pomocí ostrého předmětu vytvořte ve vrchním uzávěru několik dírek. Takto upravenou láhev nebo několik láhví naplňte vodou a zasuňte perforovaným uzávěrem do zeminy v květináči. Voda postupně prosakuje do substrátu a rostlina si odebírá vláhy tolik, kolik potřebuje. Tato alternativa může sloužit jako poslední záchrana pro ty, co nestihli vyřešit samozavlažovací systém. O tom, jak si na dovolené opravdu oddechnout, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008