Je čas vysadit salát, na podzim budete sklízet. A nemusíte jej pěstovat jen na zahradě, jde to i doma

 Exterier 
25. července 2020 16:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Salát lze pěstovat prakticky celoročně Depositphotos
Salát je chutný a zdravý a pokud si hodláte zajistit pár čerstvých hlávek i na podzim, můžete se nyní pustit do letní výsadby. Vysadit jej můžete od poloviny července do poloviny srpna.

Salát je nejlepší konzumovat čerstvý, povadlý moc k jídlu neláká. Červený salát má svou barvu díky vysokému obsahu karotenu. Je jedním z nejlepších zdrojů těchto látek. Karoteny podporují tvorbu červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku a zároveň chrání lidské tělo před vlivy volných radikálů. Zelené druhy salátu jsou zase bohatší na hořčík. Nedostatek hořčíku se na člověku projevuje nervozitou, únavou či ztrátou koncentrace.

Při nákupu semen se vždy pozorně dívejte na odrůdu označenou na sáčku. Z letních salátů jsou na trhu odrůdy Jupiter, Mars a Saturn nebo „celoroční polní saláty", například Maršálus, Merkurion nebo Medim, které lze použít i pro jarní a podzimní pěstování a navíc jsou extrémně odolné proti vykvétání. Vysít lze i roketu, na které si pochutnáte zhruba za šest týdnů, nebo třeba polníček (Large Leaved) – ten však musíte zasít nejpozději v polovině srpna, abyste ho sklidili před prvními mrazíky; jinak by musel přezimovat na záhonku.

Výživná půda a slunce

Salát vyžaduje půdu bohatou na živiny, přiměřeně vlhké, slunné stanoviště. Klidně jej můžete pěstovat i několik let po sobě na stejném místě. Naopak nesnáší kyselou půdu.

Předpěstování sazenic ze semen trvá v létě 1,5 měsíce. Při výsevu přímo na záhon dejte semeno do hloubky nejvýše 1 cm a půdu dobře udusejte. Vzešlé rostliny vyjednoťte podle odrůdy na 25–30 cm. Při výsadbě sazenic nesmí přijít jejich srdíčko pod úroveň okolní půdy. Hluboko vysazené sazenice špatně tvoří hlávky a snadněji vykvétají. Během vegetace záhony se salátem pravidelně zalévejte. Dobré je také zeminu kolem hlávek pravidelně prokypřovat, neboť kořeny jsou náročné na přísun vzduchu.

A pokud chcete, aby salát co nejdéle vydržel na záhonku a nevyběhl do květu, zpomalte jeho příjem živin naříznutím kořene těsně pod listy.

Salát vypěstujete i doma

Nemusíte ale pěstovat celé hlávky a už vůbec nemusíte pěstovat salát jen na zahradě. Jde to i doma. Vyzkoušejte takzvaný baby leaf. Jde o způsob pěstování salátových zelenin z hustého výsevu, kdy se sklízí seřezáváním šťavnaté mladé listy. Dřív než rostlina vytvoří dospělé hlávky nebo růžice.

Abyste docílili požadované hustoty, je třeba mít cca 1,5–2 gramy semínek na metr čtvereční. Sklizeň začíná, až když dorostou do výšky 10 cm. Lístky můžete otrhávat jednotlivě nebo postupně ořezávat celý porost. Pokud budete ořezávat rostlinky 2,5 cm nad zemí, košťál zůstane v zemi a když dáte pozor a při řezu nepoškodíte srdíčko, za měsíc můžete řezat znovu. Čerstvý salát si pak můžete připravit třeba s balkánským sýrem, který si můžete vyrobit i sami doma, jak jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008