Žít ekologicky není jen o šetrném přístupu k přírodě. Ušetří vám to i nemalé peníze

 Tipy a inspirace 
07. července 2020 12:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žít ekologicky se vyplatí Depositphotos
Ekologické bydlení, ekologické prací prášky nebo kosmetika. Žít v souladu s přírodou je dnes velmi módní trend. Kromě toho vám ekologický život ušetří i dost peněz.

Mnoho lidí tvrdí, že žít ekologicky je finančně náročné. Přitom je to přesně naopak. Nemusíte hned stavět dům z hlíny. Někdy stačí zrealizovat i menší plán. Kromě toho, že vás bude hřát dobrý pocit, že děláte něco pozitivního pro přírodu, tak ještě ve výsledku uspoříte.

Začněte tříděním odpadu a recyklací

Průměrný obyvatel České republiky vyprodukuje ročně 150 až 200 kilogramů odpadků. Občas prostě něco vyhodit musíme, naštěstí ekologie má svoje místo ve většině domácností. Přes 70 % obyvatel České republiky třídí odpady do barevných veřejných kontejnerů a soudě podle celoevropského srovnání, jsme vzorným příkladem separace některých plastů - hlavně PET láhví.

Z recyklace neboli opětovného využití odpadů těží celá společnost. Tříděním skla, papíru, nápojových kartonů a dalších zbytků ušetří Česká republika množství energie, které přibližně odpovídá spotřebě 260 000 domácností. Ekonomický přínos ekologie je tím pádem obrovský. Každoroční úspory za energie dosahují díky separaci odpadů řádově miliardových částek. O tom, že se dá z PET láhví a dalšího odpadu postavit i dům, jsme psali zde.

Jak šetřit vodu

Průměrný obyvatel České republiky doma spotřebuje 87 litrů pitné vody denně. V supermarketu by za takové množství zaplatil několik stokorun. I když součet vodného a stočného vychází levněji, svému rozpočtu ulevíte například díky úsporné sprchové hadici nebo spořičům vody. Zkuste také použitou vodou z vany (pokud neobsahuje příliš velké množství mycích přípravků) zalévat zahradu nebo alespoň nejbližší strom. Mezi vrcholy vodohospodářské ekologie patří systémy na dešťovou vodu, které seříznou účet za vodné až na polovinu. O dalších nápadech, jak šetřit vodu, jsme psali zde.

Ekologické topení

Obrovských úspor dosáhnete také ekologickým vytápěním. Kondenzační kotel dokonale využívá teplo, vznikající spalováním plynu. Při vysoké spotřebě vrátí svoji pořizovací cenu do 7 let, jakožto další díl ve skládačce domácí ekologie. Komplexnějším řešením jsou takzvané pasivní domy, které spojují pokročilé konstrukční prvky, zateplení, systém automatického větrání a rekuperace tepla, při které využívají veškerou uvolněnou tepelnou energii z vaření, spotřebičů i obyvatel. Ekologie v podání moderních architektů a stavařů snižuje účet za vytápění o více než 90 %, ve velkém rodinném domě běžně na 4 000 korun ročně.

Žárovky spotřebují 4krát méně peněz

Osvětlovací technologie procházejí výrazným vývojem. Tradiční wolframovou žárovku vystřídaly nejdříve halogenové, potom takzvané úsporné (kompaktní) zářivky a nyní nejvyspělejší LED žárovky. Je prokazatelné, že LED žárovka spotřebuje zhruba 7krát méně energie a 4krát méně peněz než její wolframová předchůdkyně, a to při stejném světelném toku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008