Pokud se chcete déle těšit z květů, udělejte si speciální zálivku. Je lepší než hnojivo

 Exterier 
27. června 2020 08:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdo by nechtěl rostlinám prodloužit dobu květů Depositphotos
Když vám jakákoliv rostlina vykvete, přináší vám to velkou radost. Jestli se chcete z květů radovat déle než za normáních okolností, nemusíte ovládat kouzla. Stačí si doma připravit jednoduchou zálivku. Díky ní pokvetou rostliny jako divé.

Je jedno, zda se chcete déle radovat z květů vašich pokojovek, nebo rostlin na zahradě. Speciální zálivka bude fungovat doma i venku. Její tajemství spočívá v jedné jediné ingredienci - ricinovém oleji. Ten se dostává z rostliny zvané skočec, kterou můžete vidět i v českých zahradách. Kromě toho, že je jedovatá, je totiž také vzhledově velmi zajímavá. Aby olej mohl pomáhat, je třeba jej nejprve zbavit jedů.

Skočec je letnička, jejíž semena je možné vysadit v dubnu. Na zahradě jí ale musíte dopřát dostatek prostoru, snadno totiž předroste i menší stromy. Pokud ale máte malé děti, raději se skočci vyhněte. Požití pouhých pěti až sedmi semen jim totiž může přivodit smrt. Dospělý člověk může zemřít po požití 15 až 20 semen. Když si ale v obchodě pořídíte už hotový ricinový olej, žádné nebezpečí vám nehrozí.

Olej pomůže lidem i rostlinám

Využití ricinového oleje je široké. Například farmaceutický průmysl vyrábí z ricinového oleje projímadlo užívané v lidské i veterinární medicíně, kosmetický průmysl přidává olej do pleťových masek proti tvorbě vrásek. Zatepla lisovaný olej slouží jako příměs do surovin k výrobě svící, dokonce byste ho objevili v motorovém oleji.

Ze skočce lze vyrábět také insekticidy, jedy na krysy a přípravky proti hlodavcům, může být součástí repelentů proti lezoucímu hmyzu.

A také pomůže vašim rostlinám, respektive prodlouží dobu jejich květu.

Ricinová zálivka na květiny

Lidem dělají květy radost a nejraději by se z nich těšili pořád. To sice zařídit nelze, ale dobu květenství lze alespoň prodloužit, a to díky ricinové zálivce. Ta má v tomto ohledu na rostliny lepší účinek než kdejaké hnojivo. Díky tomuto jednoduchému triku budou vaše rostliny kvést déle a lépe. Zálivku začněte květinám dopřávat hned, jakmile začnou nasazovat poupata. Výsledkem budou větší a silnější květy. Co budete na její výrobu potřebovat?

  • 1 čajovou lžičku ricinového oleje
  • 1 l vody

Lžičku ricinového oleje smíchejte v litru vody a vše nalije do uzavíratelné láhve. Důležité je obě suroviny pečlivě smíchat, jinak byste mohli spálit kořeny rostliny. Jakmile je olej pečlivě smíchán s vodou, hned směsí zalijte rostliny.

A jak často zálivku praktikovat? Pokud vám rostlina kvete jednou za rok, použijte zálivku jednou ročně. Jestliže ale vaše květina nasazuje květy častěji, použijte podle toho zálivku. Klidně každý měsíc. O tom, jak se pomocí ricinového oleje zbavit bradavic, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod