Ne vždy je na úklid dostatek času. Tipy, jak zvládnout rychle a efektivně

 Tipy a inspirace 
30. června 2020 09:00 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Domácí úklid zabere hodně času  Depositphotos
V dnešní době člověk nemá moc času se zastavovat. Musí totiž zvládnout velké množství činností. Jednou z nich je i úklid, na který mnohdy nezbývá moc volných chvílí. Naučte se provádět bleskový úklid, při kterém sice nestihnete vše důkladně vyčistit do posledního smítka, ale nebudete mít doma ani velký binec.

Nepořádek představuje problém, když se k vám řítí návštěva, která se ohlásila na poslední chvíli. Málokomu se taková nepříjemnost během života nikdy nestala. Pokud rychle začnete, zvládnete uklidit byt zhruba do třiceti minut. V bleskovém úklidu potřebujete mít systém, abyste nepanikařili z toho, že nevíte, co vyčistit dřív. V panice totiž efektivně neuklidíte vůbec nic.

Nejprve sesbírejte veškeré věci, které se zbytečně povalují po bytě

Nejdříve byste se měli vrhnout na binec, který jde vidět nejvíce. Máme tím na mysli volně rozházené předměty. Ukliďte pohozené oblečení. Většina z něj už stejně bude patřit do prádelního koše, takže ho stačí pouze vzít a přenést do jednoho místa. Nezapomeňte na rozházené knihy, papíry, noviny, léky či případné hračky. Porovnejte i rozházené věci na stolech.

Ukliďte špinavé nádobí

Špinavé nádobí nebude rozhodně na přicházející návštěvu působit dobře. Nejrychlejší bude, když ho naházíte do myčky. Spolu s nádobím do ní můžete vložit i další špinavé věci, které se povalují po bytě. Umýt v ní můžete například některé dětské hračky. Do mastného nádobí nalijte octovou vodu a nechte ji pár minut působit. Následně se k zamaštěnému nádobí vraťte a umyjte ho vodou. S octem můžete vyčistit i mastné povrchy v kuchyni.

Odstraňte rychle z koupelny vodní kámen

Vodní kámen je viditelný na mnoha místech. Najdete ho všude tam, kde manipulujete s vodou. Vodního kamene se můžete zbavit poměrně rychle a bez velké námahy. Opět vám pomůže ocet smíchaný s vodou. Povrchy s ním většinou stačí potřít a opláchnout vodou. Pokud ho zrovna postrádáte, využijte citronovou šťávu či jedlou sodu.  

Prach stírejte odshora

Pokud vám na utření prachu zbyde čas, utírejte ho odshora. Bude totiž padat směrem dolů. Nakonec vysajte a setřete podlahu. Pokud nebudete mít dostatek času na utírání prachu, sáhněte pouze po vysavači. S ním můžete rychle vysát kromě podlahy i některé povrchy, kde jsou největší nánosy prachu.

Zbavte se zápachu jednoduše

Součástí nepořádku může být i nepříjemný zápach, který se často line z koše či lednice. Zapáchat vám mohou i některé prostory v kuchyňské lince. Vezměte si malou nádobu, do které nasypte pár lžiček jedlé sody. Jde o univerzálního pomocníka v domácnosti, který dokáže absorbovat zápach. Přečtěte si i o tom, jak vyčistit digestoř.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008