Jestli už máte boje s plevelem plné zuby, zkuste to jinak. Využijte jej ve svůj prospěch

 Exterier 
28. června 2020 18:24 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Plevel žádný zahrádkář nevidí rád Depositphotos
Plevel nemá rád snad žádný zahrádkář. Bojuje s ním, jak se dá. Někdo z úcty k přírodě pomocí přírodních metod, jiný se nebrání ani drastickým chemickým preparátům. Přitom plevel, a to i ten opravdu agresivní, nemusí být jen váš nepřítel.

Plevel na své zahrádce nikdo neuvidí rád, ale na druhou stranu se můžete pokusit podívat se na problém i z trochu jiného úhlu. Můžete jej totiž využít ve svůj prospěch.

Truskavec 

Truskavec neboli rdesno ptačí se táhne po zemi, často mezi spárami v chodníku, ale i na záhonech. Je to poměrně agresivní plevel, kterého je těžké se zbavit. Na druhou stranu jde o starou léčivou rostlinu. Na konci léta nebo pozimu má nejvíce účinných látek, proto je to ideální doba k sběru. Utrhněte celou kvetoucí nať a dobře ji usušte. Může se vám hodit.

Rostlina vždy sloužila k zastavení krvácení, ale často se využívá pro své stahující účinky, hlavně při katarech žaludku a střev, průjmech a jiných podobných onemocněních trávicího traktu. Jako jedna z mála bylin vyhání a rozpouští močové kameny. Droga má také mírné protizánětlivé a močopudné účinky. Čaj je prospěšný při chorobách kloubů, při dně, revmatismu, při některých ženských chorobách (silné menstruační krvácení a gynekologické výtoky). Slouží též při léčení tuberkulózy a při chronickém onemocnění dýchacích cest. Zevně slouží čaj z truskavce k omývání špatně se hojících a mokvajících ran.

Na truskavci si ale pochutnají i drobná hospodářská zvířata.

Šrucha zelná

Na první pohled vypadá šrucha zelná jako rostlina, která se vám do záhonu zatoulala z nějaké skalky. Má hladký, načervenalý, většinou plazivý stonek. Listy jsou střídavě seskupeny v lodyhy a stopky. Žluté květy jsou až 6 milimetrů široké. V závislosti na množství srážek se na rostlině objevují kdykoliv během roku.

Pro svoji mírně kyselou a slanou chuť je používána v kuchyních v téměř celé Evropě, na Blízkém východě, v Asii a v Mexiku. Jedlé jsou stonky, listy i poupata květů. Šrucha může být využita jako součást salátu, opečena na pánvi či připravena jako špenát. Je vhodná také do polévek a omáček. Australští domorodci z ní dělají chleba.

Šrucha se také může pochlubit mimořádně vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a rovněž jde o slušnou zásobárnu vitaminu C. Je vhodná při bolestech v krku a oteklých dásních. Uleví od suchého kašle a při žízni.

Pelyněk černobýl

Je to častý plevel rostoucí u cest, na rumištích, mezích, v křovinách, na březích a náspech. I tento houževnatý plevel je léčivka, i když jeho účinky jsou o něco slabší než v případě jeho příbuzného, pelyňku pravého.

Vyzužít jej můžete v kuchyni. Přidává se do salátů a do řady druhů mas, ovšem vždy jen v malém množství před začátkem pečení. Ve Španělsku pelyňkem dochucují i některé polévky.

Má také léčivé účinky. Pomáhá při trávicích potížích, tlumí střevní křeče, pomáhá při nechutenství. Ale také při nemocech dýchacích cest, např. chronickém zánětu průdušek. Neužívejte ho ale dlouhodobě, může způsobit pokles krevního tlaku či srdeční arytmii.

Jitrocel kopinatý

Boj s jitrocelem považují zahrádkáři za boj s větrnými mlýny. Tato rostlina odolá i chemickému postřiku na hubení plevele.

I tento plevel se ale může stát součástí vaší zelené lékárničky. Užívá se při všech onemocněních dýchacích orgánů, zvláště při silném zahlenění, kašli, černém kašli, plicním astmatu i při tuberkulóze plic. Rozmačkané čerstvé listy pomáhají při řezných i tržných ranách, při bodnutí vosy i při pokousání psem, jedovatým hadem či jiným zvířetem, pokud není po ruce lékař. Pomáhá ale také třeba při žilní trombóze.

Popenec břečťanolistý

Tento druh plevele se vyskytuje zejména v trávnících, ale roste prakticky všude. Má ale poměrně výraznou chuť, takže jej můžete přidávat do polévek nebo omáček. Čerstvý se hodí také do salátu, sýra, pod maso nebo do šťouchaných brambor. Do jídla je nejlepší používat jej čerstvý, do čajů sušený. 

Lze jej rovněž využít k léčbě řady neduhů.Tlumí průjmy, zlepšuje trávení (celkově podporuje látkovou výměnu), detoxikuje játra – zabraňuje také tvorbě žlučových kamenů a působí pozitivně na dýchací ústrojí. O tom, jak odstranit plevel z chodníku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008