Jak barevně sladit sedačku s nábytkem a doplňky obývacího pokoje

 Interier 
09. června 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barva sedačky je hodně důležitá Depositphotos
Sedací soupravu si obvykle pořizujete na několik let, takže je vhodné tomu přizpůsobit její výběr a vše dobře zvážit. Nejen tvar a velikost, ale i barvu. Sedačka dokáže celý interiér oživit, ale pokud zvolíte špatně, prostor nepěkně rozbije a může v něm i zaniknout. Jak tedy barevně sladit sedačku s nábytkem a doplňky?

Ať máte malý, nebo velký obývák, sedačka se stane jeho středobodem. Výběr správné barvy můžete buď přizpůsobit designu a barvám pokoje, nebo z ní udělat solitér místnosti. Ať tak či onak, vybraná barva bude odrazem vaší osobnosti.

Barvy a design místnosti

Barvu můžete vybrat podle barevného ladění místnosti a celkového zařízení. Rozhodně se držte pravidla kombinace maximálně tří barev. Tyto tři barvy mohou být buď kontrastní, nebo tón v tónu (to znamená, že by v pokoji měla být například béžová, světle hnědá a tmavě hnědá).

Bytoví designeři se rádi řídí pravidlem 60-30-10. Jde o složení barev a jejich četnost v interiéru pro dosažení rovnováhy. Zásada je v tom, že hlavní barva zaujímá 60 % místnosti, další jen 30 % a poslední se vyskytuje pouze z 10 %. Takto doladěný interiér bude vždy vypadat pěkně, nebude působit kýčovitě ani rušivě.

Zohledněte také barvu podlahy a stěn. Obecně platí, že k tmavší podlaze a výmalbě se hodí spíše světlé barvy, ke světlým zase tmavší.

Dominanta pokoje

Interiéru může dominovat vždy jedna výrazná barva. A klidně se tak můžete rozhodnout, že tuto dominantní barvu ponese právě vaše sedačka. A je jedno, zda zvolíte výraznou pastelovou barvu, sytě červenou, tyrkysovou či výrazně žlutou. Pokud zbytek interiéru doladíte, bude to vypadat moderně a neotřele. Mezi oblíbené barevné kombinace, které skvěle fungují, patří:

  • Kombinace černobílého nábytku a kontrastní barvy sedačky – například červená, modrá, zelená nebo fialová.
  • Moderní nábytek s dekorem dřeva v kombinaci s teplými odstíny – žlutá, oranžová, červená.
  • Masivní a rustikální nábytek se sedačkou, která bude respektovat pravidlo tón v tónu – hnědá, béžová, okrová.

Neutrální se hodí ke všemu

Pokud do nového bytu pořizujete nejprve sedačku a postupem času budete místnost vybavovat nábytkem, sáhněte po neutrálních barvách, které snadno sladíte s barvami dalšími. Ideální je krémová, šedá nebo námořnická modř. Výraz sedací soupravě dodají barevné polštářky a plédy, které můžete měnit podle libosti.

Sedačky laděné do béžových a hnědých tónů působí velmi jemně a rozhodně se ani po čase neokoukají. Pokud váš přírodní interiér toužíte přeci jen malinko oživit, sedací souprava v jemných tónech zelené, červené či žluté je to pravé. Krásně se v interiéru vyjímají také sedačky v potrolejově zelené nebo vřesově fialkové barvě.

Prosvětlení pokoje

Při volbě barvy berte v potaz také to, jak světlá nebo naopak tmavá místnost je. Pokud do místnosti dopadá jen málo přirozeného světla a převládá v ní spíše stín, rozhodněte se pro světlé provedení. Do velké světlé místnosti můžete bez obav postavit tmavou sedačku.

Také nezapomeňte zohlednit, kam pohovku umístíte. Pokud se rozhodnete pro prostor před velkým oknem, kterým do pokoje celý den svítí slunce, je lepší zvolit světlejší barvy (krémová, béžová), které sluneční paprsky ani po několika letech nevyšisují. Psali jsme také: Nejčastější chyby, kterých se lidé dopouští při zařizování obýváku. Patří k nim i tento nešvar.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008