Zahradní pergola je moderním a zároveň praktickým doplňkem vašeho bydlení

 Exterier 
26. června 2020 14:29 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Útulný prostor vytvoří bambusová pergola s textilními prvky Depositphotos
Nemáte-li u svého domu zastřešenou verandu, určitě postrádáte klidné posezení s přáteli třeba i v dešti a odpočinek od slunce v létě. Obojí a ještě více vám poskytne pergola.

Pergola je lehká okrasná stavba umístěná na zahradě nebo přímo u domu a dokáže vykouzlit romantický prostor pro lenošení. Jedná se často o dřevěné loubí složené z volně stojících sloupů nahoře propojené. Je to také prvek zahradní architektury. U svého domu můžete pergolu použít jako ozdobný prvek zejména pro růst popínavých rostlin, které vytvoří nad prostorem pod pergolou přirozeně zastřešené a voňavé místo. Pergolu je možné umístit přímo na dům nebo může stát volně v prostoru.

Výhody pergoly

  • Vytvoří romantický prostor pro vás odpočinek.
  • Slouží jako moderní dekorativní prvek vašeho domu.
  • Pergolu můžete užívat i v nepříznivém počasí.
  • Pergolu lze doplnit o zahradní gril nebo nábytek.

Při hledání ideální pergoly mějte vždycky na paměti nejen styl a charakter vašeho domu, ale i celé zahrady. A nebojte se odvážných řešení, které dodají vašim zahradám výjimečný vzhled. Nechte se inspirovat našimi návrhy.

Dřevo

Nejčastěji používaným materiálem pro pergoly je dřevo. Vybrat si můžete masivní hranoly, konstrukční hranoly nebo lepené hranoly z modřínu a sibiřského modřínu. Prostor mezi masivními sloupy pergoly lze vyplnit mřížovými konstrukcemi dřevěnými, na kterých se bude popínavým rostlinám skvěle dařit. Vhodná pro růst je také vinná réva nebo psí víno. Dřevo je nutné ošetřit před parazity a dřevokaznými houbami ihned po zhotovení, než zaroste rostlinami.

Bambus

Bambus je materiál krásný a odolný a vyrobit si jej můžete osobně. Konstrukce může být i kovová nebo dřevěná. Jestli vám ale stačí jenom bambusové stěny nebo střecha, zvládnete to i sami. Na strop dřevěné nebo kovové konstrukce jednoduše vytvoříte z bambusové rohože, silnější stvoly použijete na stěny. Stvoly k sobě vzájemně nejprve připevňujeme drátem – obtáčíme postupně jednotlivé stvoly a potom fixujeme ke sloupům pergoly. Pokud ale zrovna nejste na kutilské práce, stačí koupit hotové bambusové rohože, pokrýt jimi střechu a stěny a je to.

Textil

I textilní pergoly mají své fanoušky. Je to neobyčejné a vkusné řešení zahradního koutu. Pro textilní pergolu musíme však zvolit dřevěnou nebo kovovou konstrukci a textil je nutno impregnovat, abyste si klídek mohli užívat i v dešti. Navíc po impregnaci si textil dlouho zachová původní barvu. Tkanina je napnutá na stropě pergoly a také na jednom nebo dvou bočních dílech. To je všechno, stačí to jen vymyslet a realizovat. Efekt je nečekaný.

Zavěšená pergola

Neotřelá a hlavně dnes velmi moderní je zavěšená pergola. Při stavbě pergoly použijte svou fantazii a pergolu zavěste. Vidět tak budete prakticky jenom strop, řešení je vhodné při potřebě uspořit místo. Materiálem mohou být kovové pruty nebo ploché bambusové či dřevěné tyče natažené třeba mezi dvě budovy. Dobrý nápad, který popínavým rostlinám dá oporu v růstu, je zavěšení provázkové nebo jutové sítě na stěnu pergoly. Instalujeme síť od stropu podél stěny – a až se popínavky dostanou nahoru na úroveň střechy, můžeme síťovinu odstranit, nebo ji ponecháme. Stonky prorostou a listy síť skryjí.

Zahradní pergoly jsou tradiční zahradní konstrukce, které mají všestranné využití. A pokud si je vyrobíte sami, bude vás navíc hřát dobrý pocit, jak jste šikovní. Podrobný popis pro postavení pergoly čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008