Zútulnit koupelnu dokáže pár maličkostí

 Interier 
12. června 2020 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Útulnější koupelna neznamená hned nákladnou rekonstrukci Depositphotos
Koupelna je krásná nejenom, když je čistá, ale také když je útulná. Stačí použít několik vychytávek. Jaké? Poradíme vám.

Spočítali jste si někdy, kolik času trávíte v koupelně? Ráno, než jdete do práce nebo do školy, večer před spaním, ale také kdykoliv, kdy si například jdete umýt ruce, vykoupat se nebo se třeba hodit do "gala". Je tedy důležité, abyste v koupelně měli nejenom prostor, ale také se tam cítili dobře. A někdy k tomu stačí opravdu pár detailů, které dokáží celkový vzhled místnosti opravdu změnit.

Stylové doplňky

S pomocí svíček, koberečku nebo různých dóz na mýdlo či jiné drobnosti dokážete zútulnit snad každou koupelnu.

Trošku zeleně

Myslíte si, že květiny nepatří do koupelny? Omyl! Rostliny dokáží každou místnost oživit. A o koupelnách to platí dvojnásob. Existují totiž rostlinky, jež doslova prahnou po teplu a vlhku, které tato místnost nabízí.

Pokojovky můžete pořídit i do takové koupelny, která nemá okna. Které druhy květin se hodí pro místnosti s minimem světla, jsme psali zde. Máte-li přeci jenom strach z živých květin, vsaďte i na umělé. V dnešní době se vyrábějí takové, které jsou od těch pravých doslova k nerozeznání.

Hra se světlem

Vhodně zvolené světlo dokáže opravdové divy. Spíše než jedno ostré centrální světlo volte několik menších, rozmístěných do různých koutů koupelny. Samozřejmě, že intenzitu osvětlení uzpůsobte podle činnosti, na kterou ho potřebujete. Například v okolí umyvadla použijte ostřejší, k vaně zase stačí tlumené osvětlení, které navodí tu správnou atmosféru k relaxaci.

Výklenek

Výklenek v koupelnové zdi vypadá nejenom hezky, ale díky němu získáte další úložný prostor pro své ručníky, svíčky nebo i rostliny. Kromě toho tím také opticky rozšíříte zúžený prostor. Je potřeba jej umístit dostatečně daleko od vany i sprchového koutu, abyste věci, které do něj budete vkládat, ochránili před stříkající vodou. 

Motivy dřeva 

Dřevo udělá každou místnost útulnější. Koupelna je však často vystavována vlhkosti a vodě, což by u dřeva mohl být problém. Ne však u obkladů s motivem dřeva. Divili byste se, jak dokáže třeba jen takový obklad kolem sprchového koutu nebo umyvadla koupelnu změnit k nepoznání. V tomto případě však už jde o poněkud nákladnější zásah.

Velké obklady 

I když koupelna obvykle patří mezi ty menší místnosti obydlí, neznamená to, že tomu musíte přizpůsobovat i velikost obkladů. Právě naopak. Takže pokud vás čeká rekonstrukce nebo stavíte, volte velký formát obkladů. Čím větší budou, tím čistěji a útulněji bude vaše koupelna vypadat. Tento efekt můžete ještě umocnit volbou světlého odstínu. Obklady a dlaždice lze také pokládat s minimální spárou. V praxi to bude znamenat také méně starostí s možnými plísněmi a dalšími nečistotami, které se ve spárách velmi rády usazují.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod