Očista zahradního nábytku. Zkuste ocet, otruby nebo glycerin

 Exterier 
25. dubna 2020 16:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I nábytek na zahradě potřebuje pravidelnou péči Depositphotos
Čas grilovaček a venkovního posezení je tady. Je proto nejvyšší čas na pořádnou revizi zahradního nábytku. Zůstaly na něm po loňské sezoně nejrůznější skvrny? Poradíme vám, čím je vyčistit.

Fleky od jídla a pití, mastné skvrny, špína nafoukaná ze vzduchu. To vše se neblaze může podepsat na vzhledu zahradního nábytku. Neznamená to však, že byste jej museli hned vyhazovat. Je ještě co zachraňovat, dokonce pomocí jednoduchých triků.  

Na zatuchlinu octem

Zejména u staršího dřevěného nábytku se můžete setkat se zatuchlinou. Tu lze odstranit tak, že pomocí vlhké houbičky vetřete do nábytku směs vody a octa v poměru 1 : 1.

Jak na vodu a mléko

Na zahradním nábytku jsou častým probémem skvrny od různých druhů tekutin. Na lakovaném povrchu zkuste použít přípravek z vody a lihu nebo polituru. Ta se také hodí ve chvíli, kdy vám na stole zůstanou svkrny od mléka a mléčných nápojů. Z voskovaného povrchu vám skvrny pomůže odstranit obyčejná mýdlová voda. Tou postižená místa očistěte a nakonec ošetřete vazelínou.

Skvrny od alkoholu

Na leštěných površích zanechává alkohol bílé skvrny. Pokud se vám taková nehoda stane, ihned skvrny utřete a skvrny vydrhněte leštidlem na dřevo. Pokud tento postup nefunguje, vyzkoušejte hadřík s cídidlem na kov. Nanášejte ve směru vláken dřeva. Na vylité červené víno nasypte co nejrychleji kuchyňskou sůl.

Zbytky mastnoty

Oxid hořečnatý stojí pár korun, ale s mastnými skvrnami dokáže opravdové divy. Dokáže ji na sebe navázat a doslova ji odstranit bez zbytku. Smíchejte jej s vodou a vytvořte hustou kaši, kterou nanesete na skvrnu. Nechejte tam směs tak dlouho, dokud nezaschne. Zbytky jednoduše omeťte a máte po starostech. 

Na ovoce chlorem

Nepěknou paseku dokáže udělat také některé ovoce, například třešně nebo ostružiny. Na tyto druhy skvrn dobře funguje klasický chlorový přípravek. Postižené místo namočte přípravkem, případně na něj přiložte kousek namočené hadry. Nechejte působit i několik hodin, nakonec dočištěte mýdlovou vodou a dosušte papírovým ubrousky, abyste předešli vzniku dalších skvrn.

Lesk jako blesk

Chcete-li nábytku vrátit jeho původní lesk, zkuste recept našich babiček. V litru vody uvařte 50 g pšeničných otrub, sceďte je a hotovým přípravkem ošetřete nábytek. Aby se na vašem nábytku neusazoval prach, smíchejte litr vody, 2 lžičky octa a lžičku glycerinu. Vzniklou směs nakapejte na hadřík a nábytek otřete. Glycerin můžete také využít jako univerzálního pomocníka v domácnosti. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod