Hrášek jako pnoucí okrasná balkonovka. I při minimální péči se odvděčí sladkou úrodou

 Exterier 
08. května 2020 12:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sladkému hrášku odolá málokdo Internet
Málokdo dokáže odolat zelenému sladkému hrášku. Jeho pěstování se nemusíte vzdávat ani tehdy, pokud bydlíte v bytě s balkonem. Naopak. Získáte tím pěknou okrasnou rostlinu.

Jaro, to je ideální čas vrhnout se na zahradničení. Nemáte vlastní zahradu? Nevadí. Bohatě vám postač malý balkon nebo francouzské okno. A pokud vám nechybí chuť, odhodlání a trpělivost, můžete si snadno vypěstovat třeba tolik oblíbený a chutný hrášek. Další výhodou je, že si sami můžete určit, kam se bude pnout a klidně si z něj můžete vytvořit zábradlí, zeď či zástěnu.

Nenáročný a sladký

Výhodou hrachu je, že roste závratnou rychlostí a i při minimální péči se vám odvděčí sladkou úrodou. Na jeho pěstování potřebujete kromě semínek také středně hluboký truhlík, eventuelně i pěstební pytel. Hrášek vysévejte zhruba 5 cm hluboko a ve stejně dlouhém odstupu. Jakmile vám začne růst, sežeňte mu dobrou oporu.

Z provázků nebo týpí

Nejjednodušší a nejlacinější je vytvořit oporu z větviček. Mohou to být větvičky a větve po prořezávce stromů, vrbové větvičky, ale i větve z různých listnáčů, smrkové apod. zkrátka co dům dá. Větvičky zapíchejte přímo k mladým rostlinám, umísťujte je dostatečně hustě. Stejně tak můžete k hráškům zatlouct vysoké tyčky a kolem nich natáhnout provázek. K netradiční opoře patří týpí, kolem něho můžete vodorovně natáhnout provázky. 

Jako okrasná rostlina

Hrášku můžete dát punc okrasné pnoucí rostliny. Stačí jej zasadit do hlubšího závěsného truhlíku a nechat jej pnout se dolů po zdi. Uvidíte, jak vám balkon zkrášlí a navíc vám hrášek nezabere moc místa. Věděli jste, že si snadno na balkonu můžete vypěstovat také brambory a rajče dohoromady? Jak pěstovat rostlinu TomTato, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008