Plastová prkénka nejsou hygieničtější, na dřevěných se bakteriím daří hůře

 Tipy a inspirace 
09. dubna 2020 11:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevěná prkénka mají své příznivce Depositphotos
Dříve se prakticky jiná než dřevěná prkénka v domácnostech nevyužívala. Pak je ale z kuchyní začala vytlačovat prkénka plastová. Měla být totiž hygieničtější. Jenže odborné studie ukazují, že ta dřevěná vlastně zas tak špatná nejsou.

O tom, zda je hygieničtější krájet potraviny na prkénu z tvrzeného plastu, nebo raději zůstat u dřevěné klasiky, se vedou spory dlouhá léta. A jak se zdá, jednoznačné rozřešení neexistuje. Oba materiály mají své výhody i nevýhody. Je ale pravdou, že podle posledních vědeckých výzkumů si v souvislosti s bakteriemi ta dřevěná prkénka stojí lépe než plastová.

S nástupem plastových prkének se předpokládalo, že například salmonela ze syrových kuřat snadněji pronikne do pórů dřevěného prkénka a když pak na něm začnete krájet syrové potraviny, lehce se bakterií kontaminují. Jenže vědci to vyvrátili.

Prkénka vs. bakterie

Vědci z Wisconsinské univerzity v Madisonu provedli cílenou kontaminaci bakteriemi salmonely a listerie na prkénkách z několika různých druhů plastu a dřeva. Výsledky vás možná překvapí. Na dřevěných prkénkách do tří minut po kontaminaci 99,9 % bakterií zahynulo, zatímco plastová nevykazovala takřka žádný úhyn bakterií. Proč se tak stalo, se přesně neví. Je prý ale možné, že ve dřevě jako v přírodním materiálu jsou obsažené látky, které mikroorganismy zabíjejí.

Plast se snáz udržuje

Na druhou stranu v čistotě je třeba udržovat dřevěné i plastové prkénko. A v tomto ohledu se méně nadřete u toho plastového. Můžete jej dát i do myčky. To dřevěné prkénko v myčce zničíte. Nesmíte jej čistit ani agresivními čisticími prostředky.

Pokud chcete mít dřevěné prkénko dlouho hezké, musíte mu věnovat více pozornosti. Po práci jej omyjte vlhkým hadrem s běžným saponátem, případně krátce opláchněte horkou vodou a lehce celé osušte tak, aby v prkénku nezůstala stát voda. Po krájení masa jej můžete vydezinfikovat pomocí čerstvé citronové šťávy nebo bílého octa. Jednou za čas, ideálně jednou za měsíc, naimpregnujte suché prkénko olejem a nechejte do druhého dne vsáknout. Nejlepší je pro tento účel zvolit lékařský minerální olej, který je bezbarvý a zcela bez chuti. Chybu ale neuděláte ani tehdy, když prkénko potřete jakýmkoliv jedlým rostlinným olejem.

Záleží na preferencích

Když budete dodržovat zásady hygieny, je jedno, zda použijete plastové nebo dřevěné prkénko. Někomu se lépe pracuje na měkčím dřevěném, jinému na tvrdším plastovém. Na dřevěném sice bakterie moc dlouho nepřežijí, ale na druhou stranu to plastové je snazší umýt.

Řešením může být i kompromis, kdy třeba na pečivo, ovoce a zeleninu použijete plastové prkénko a na maso, uzeniny či sýry zase dřevěné.

Existují i jiné materiály

Kuchyňská prkénka se vyrábějí i z jiného materiálu než jen dřeva nebo plastu. Existují například prkénka skleněná, mramorová nebo silikonová. Například skleněné či mramorové prkénko je co do hygieny ještě lepší než dřevo či plast. Na druhou stranu o tyto materiály běžné nože snadno ztupíte a je tak nutné investovat do speciálních nožů, například keramických. Silikon si pak v testech kvality a hygieny také nevede špatně a podobně jako plast jej můžete dát do myčky, která případné choroboplodné zárodky spolehlivě zničí. O tom, co všechno dokáže myčka dezinfikovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve