Skutečně účinný čistič oken z ingrediencí, které máte doma

 Tipy a inspirace 
05. února 2020 11:22 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Neutrácejte zbytečně peníze za produkty slibující "zázraky" Depositphotos
Chcete mít okna a zrcadla doslova jako z reklamy? Pak není nic jednoduššího než si vyrobit domácí čistič na skleněné povrchy. Je to snadné.

Asi každý z nás se nejednou nechal nachytat na opravdu "účinný a zázračný" prostředek na leštění, po němž bude sklo beze šmouh, který ještě navíc dokáže odpudit i kapky vody. Ve výsledku jste ale okno museli stejně pořádně vyleštit, aby na něm nebyly vidět všechny šmouhy a dešťové kapky na něm ulpývaly úplně stejně jako jindy. Pokud už vás tedy nebaví neustále utrácet za tyto zázračné spreje, vyrobte si domácí. Leští kvalitně a hlavně je tento prostředek bez chemie, navíc skoro zadarmo.

Máte to ve svých rukách 

Proč si vyrobit vlastní domácí čistič? Jednoduše protože máte vše ve svých rukách. Máte úplnou kontrolu nad kvalitou přípravku. Víte, co se v něm nachází a v jakém poměru. V případě potřeby můžete výrobní proces kdykoliv upravit. Když víme hlavní důvody, proč si takový čisticí prostředek vyrobit, hodila by se i ukázka. Níže naleznete návod, jak vyrobit kvalitní a skutečně účinný čisticí prostředek na okna.

Potřebujete

  • 1/2 dílu vinného octa
  • 1/2 dílu alpy
  • 1 díl horké vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • lahev s rozprašovačem

Postup

Vezměte prázdnou lahev s rozprašovačem a do její čtvrtiny nalijte vinný ocet a stejný díl alpy. Dolijte horkou vodou, přidejte lžíci škrobu, zavřete a dobře protřepejte, dokud se nerozpustí. A můžete jít umývat nebo leštit zrcadla a skla. Jednoduše čištěnou plochu postříkejte přípravkem a suchým hadříkem vyleštěte.

Tipy pro použití

Pro větší úspěch aplikujte směs na okna a vyčkejte několik minut. Poté vše očistěte a otřete, nejlépe čistým hadříkem. Nikdy nepoužívejte bavlněný hadr, který by mohl obsahovat stopy jiných čisticích prostředků. Zbytky by totiž mohly zanechat fleky a šmouhy. Nepoužívejte čisticí přípravky z octa na mramor, žulu, břidlice, dlaždice atd. Ocet by mohl tyto povrchy nenávratně poškodit. Kromě přípravku na okna si můžete vyrobit doma také čističe na skvrny a vodní kámen. Návod na něj naleznete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod