Na vrzající parkety lze použít grafitový prášek i řídké lepidlo

 Rekonstrukce 
30. ledna 2020 11:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Parkety vypadají v bytě luxusně Internet
Dřevěné parkety vypadají v každém bytě luxusně a je škoda je nahrazovat jinou podlahovou krytinou, pokud to není nezbytně nutné. Je pravdou, že čas od času je třeba parkety zrenovovat, ale námaha stojí za to. Pokud vás štve jen to, že parkety nepříjemně vrzají, poradíme, jak tento problém snadno vyřešit.

Někomu vrzání parket nevadí a vnímá tento zvuk jako přirozený. Většina lidí to ale má jinak a vrzání jim vadí natolik, že mnohdy uvažují i o vytrhání parket a nahrazení jinou podlahovou krytinou. To by ale byla škoda. Prozradíme vám dva tipy, jak lze vrzající parkety opravit.

Vrzání parket je přirozeným jevem. Dřevo je totiž přírodní materiál a i po letech stále pracuje. Reaguje na teplotní i vlhkostní změny ve svém okolí, a to změnou svého objemu. Nejvíce to pocítíte během topné sezony, kdy se vlivem suchého vzduchu začne dřevo smršťovat. Při vyšší vlhkosti se dřevo naopak roztahuje. Během těchto změn se tak může stát, že se některé parkety nebo jejich část uvolní z lepidlového lůžka a drží je pohromadě už jen jejich pero a drážka. Naštěstí to jde snadno opravit.

Grafitový prášek a utěrka

Nejprve si najděte přesně místo, kde k vrzání podlahy dochází. Jakmile najdete parkety, které o sebe vrzají, můžete se pustit do opravy. Budete potřebovat jen dvě věci - grafitový prášek a utěrku.

Do spoje vrzajících parket nasypejte nebo vtlačte grafitový prášek. Pak místo přikryjte hadrem nebo starou utěrkou. Nakonec se na utěrku postavte celou svou váhou a místo opět uvolněte. Tento postup praktikujte několikrát za sebou, aby grafitový prášek pronikl opravdu hluboko do spoje a dobře jej promazal. Pak už stačí jen místo otřít vlhkým hadrem a s vrzáním by měl být konec.

Vrták a lepidlo

Vyzkoušet ale můžete i další osvědčený postup, tentokrát budete potřebovat asi 4mm vrták a řídké polyuretanové lepidlo pod parkety.

Opět musíte nejprve najít zdroj vrzání a do středu uvolněných parket provrtejte vrtákem otvor. Do něj pak vstříkněte řídké polyuretanové lepidlo. Dokáže měnit svůj objem a zvládne tak vzduchovou mezeru vyplnit a parketu přilepí k podkladu. Počítejte ale s tím, že opravované místo je třeba zatížit, a to alespoň po dobu 12 hodin. Použít můžete cihly, knížky nebo cokoliv jiného. Jakmile lepidlo vytvrdne, můžete ještě zamaskovat vyvrtanou dírku. Jednoduše ji vytmelte akrylovým tmelem nebo voskem v odstínu parket. O tom, jak si poradit s vrzající postelí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008