Staré zašlé květináče výborně vyčistíte vodou z bramborových slupek

 Tipy a inspirace 
31. ledna 2020 11:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostliny sázejte jen do čistých květináčů Depositphotos
Sezona sázení rostlin do květináčů se nezadržitelně blíží. Pokud chcete být dobře připraveni, můžete si už nyní pěstební nádoby připravit. Musíte je totiž perfektně vyčistit. Poradíme, jak si tuto činnost co nejvíce usnadit.

Je jedno, zda používáte terakotu, glazovanou keramiku nebo plast. Než ale do květináčů něco zasadíte, musíte je opravdu dobře umýt. Nejde jen o estetickou stránku věci, ale staré květináče často obsahují minerály, škůdce, bakterie a houby, které mohou poškodit vaše rostliny předtím, než začnou růst.

Jak odstranit bílé mapy

Na květináčích se často objevují nevzhledné bílé mapy z vysrážených minerálů obsažených v zálivkové vodě. Na jejich odstranění existuje hned několik různých triků.

Někdo radí okartáčování železným kartáčem nebo rejžákem. Jiný ponoření květináče do vody z vylouhovaných bramborových slupek nebo do škrobové vody, jež má minerály rozpustit. Následně se květináč okartáčuje či omyje hrubou houbičkou na nádobí a opláchne.

Pokud jsou vápenaté skvrny opravdu odolné, namočte květináč do vody s octem a nechejte jej tam i dva dny.

Zaschlé skvrny od vody

Pokud máte na květináči zaschlé skvrny od vody, můžete si pomoci zubní pastou. Pastu jednoduše naneste na květináč a nechejte pár minut působit. Pak kořenáč opláchněte pod tekoucí vodou. Skvrny od vody se na květináčích dělají z nadměrné vlhkosti. Pokud chcete tomuto neduhu příště zabránit, dejte na dno nádoby pod zeminu několik hliněných střepů z rozbitého květináče. Díky tomu vodu z květináče odvedete a skvrny od vody tím eliminujete.

Šup do myčky

Některé typy květináčů lze dát i do myčky, která práci udělá za vás. Můžete tak učinit v případě kameninových kořenáčů či květináčů z pálené hlíny. Než je ale svěříte tomuto spotřebiči, dobře je očistěte od hlíny a dalších hrubých nečistot, které by mohly ucpat odtok či síta před čerpadlem myčky.

Plastovým květináčům naopak myčka obvykle moc nesvědčí. Po mycím programu většinou ztratí barvu nebo zešednou.

Likvidace mikrobů

Když staré květináče očistíte od původní hlíny a dalších větších nečistot, naplňte dřez nebo jinou vhodnou nádobu teplou vodu a mýdlem a přidejte ještě šálek octa. Květináče v této lázni umyjte tak, jako kdybyste umývali běžné kuchyňské nádobí. Nakonec kořenáče dobře opláchněte čistou vodou a usušte.

A pozor! Pokud máte květináče z pálené hlíny, namočte je před samotnou výsadbou alespoň na hodinu do čisté vody. Nasají tak vlhkost a nebudou zbytečně ubírat rostlinám vlhkost ze zeminy. Pro dokonalý vzhled můžete ještě vysušené květináče potřít olivovým olejem. Budou hned vypadat lépe. O tom, jak vybrat správný květináč, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008