Voda je blahodárný lék na všechny starosti i stresy

 Tipy a inspirace 
14. března 2020 11:36 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vana plná vody, svíčky, tichá hudba, to je dokonalý relax Depositphotos
Voda je blahodárný lék na všechny starosti i stresy, je úžasný dodavatel energie, dokáže odplavit smutek, strach i únavu. Možná právě proto jí tak často vyhledáváme a je jedno, jestli je to v podobě koupaliště a bazénu v letních měsících, nebo sprchy či vany plné horké vody v měsících zimních.

Představa středověkého života, kdy se lidé koupali třeba jen jednou za rok, je pro většinu z nás něco naprosto nemyslitelného. V současnosti se necháváme vodou doslova rozmazlovat. Dopřáváme si sprchu ráno i odpoledne, když se po náročném dni vrátíme z práce domů a necháváme na sebe působit blahodárné účinky vody. Jen každý z nás volí jinou formu osvěžení a dobití baterií. Někteří nedají dopustit na sprchu, jiní se neobejdou bez pořádně horké vodní lázně. Ale co je lepší?

Málokterá koupelna si může dovolit vanu i sprchový kout, a tak se musíme rozhodnout. Dnešní uspěchaná doba upřednostňuje sprchový kout, ale vana nám může dopřát větší dávku odpočinku a relaxu. Rozhodnutí je na každém z nás, pojďme si tedy ukázat, na co se při kterém řešení zaměřit.

Základním kritériem je prostor

Základem při rozhodování je velikost koupelny. Rozměry nejmenších van jsou většinou 120 × 70 cm, a proto v případě malých koupelen vítězí sprchový kout. S rozměry 80 × 80 cm sice ušetříte hodně místa, ale příliš prostoru ve sprše nečekejte.

Pokud si můžete nějaký ten centimetr navíc dopřát, rozhodně to udělejte. Odměnou vám bude větší komfort při sprchování a relaxaci. Sprchové kouty mohou být čtvercové, čtvrtkruhové nebo třeba obdélníkové. Zajímavým způsobem můžete nedostatečný prostor v koupelně vyřešit pomocí ergonomicky tvarované vany. V rozšířené části se pohodlně osprchujete, v zúžené naopak najdete dostatek místa pro koupel po náročném dni. Ovšem pokud prostor máte, pak můžete mít vanu i sprchový kout v jednom.

Vana

Není nad vanu plnou voňavé pěny, ve které si uděláme pohodlí klidně s časopisem nebo knihou, ideálně když venku za okny zuří sněhová vánice a třeskutý mráz. A nic na tom nemění ani fakt, že lékaři časté koupele nedoporučují, protože příliš vysušují naši pokožku, což je nevhodné především pro lidi trpící ekzémem. Toto negativum však můžete doplnit dnes již běžně používaný olej do vany. Pokožka po takovéto koupeli je vláčná a krásně provoněná.

Vana je nejen na koupání. Svíčky a sklenka vína v ruce, příjemně teplá voda s voňavou pěnou, i to může být realita v koupelně s vanou. O to romantičtější, pokud je dostatečně velká pro koupel ve dvou. Do vany jdeme relaxovat, napařit se, když jsme prochladlí. Vanu si můžete koupit třeba i s hydromasážním systémem, který vás po hektickém dni zklidní a eliminuje stres. Nakonec i ve vaně se můžete jen sprchovat.

Máte tedy možnost volby – sprchujte se častěji a občas se koupejte. Ekonomická stránka vaší domácnosti pak neutrpí. Navíc vana se mnohem snáze udržuje než sprchový kout. Pro vanu mluví zcela jasně také prostor, který ke sprchování i koupání máte. Bez vany se neobejdete, ani když máte malé děti a co si budeme povídat, hojně jí využijeme i při sprchování květin nebo očistu svých domácích mazlíčků. Pozor na horkou koupel, čtěte zde.

Sprchový kout

Ať už má vana superlativů kolik chce, sprchový kout má celou hromadu příznivců a i jim je třeba dát za pravdu, že má něco do sebe. Zřejmě nejdůležitější je úspora místa. Ne každý má koupelnu jako obývák, takže sprchový kout je pro ně mnohem úspornější řešení. Sprchování v nich je navíc rychlejší a podle odborníků také podstatně hygieničtější a zdravější. Docela jistě nezanedbatelnou výhodou je ekonomičnost sprchování. Podstatně jednodušší je také přístup do koutů a tudíž jsou vhodné pro seniory i všechny ty, kteří mají nějaké pohybové omezení. Sprcha také, pokud máte nastavitelnou hlavici, nádherně promasíruje záda. Tekoucí voda je živel a psychicky vás uvolní.

Skvěle to mají vyřešené Japonci. Před koupelí ve vaně se vždy osprchují. Vanu nevypouštějí někdy třeba i týden a koupe se v ní několik lidí po sobě, ale vždycky dokonale čistých. Vstoupit do vany neumytý považují za barbarství. Konstantní teplotu udržují izolačním poklopem. Takže jejich starost, zda vanu nebo sprchu, je zcela míjí.

Zástěna – nutnost i šperk

Zástěna je nutná u vany i sprchového koutu. Vaše koupelna tak zůstane čistá a suchá i po sprchování nebo pěnové bitvě vašich dětí. U klasického sprchového koutu posuvné a skládací zástěny ušetří místo, křídlové zase usnadní údržbu. Výplň si můžete zvolit skleněnou nebo z plexiskla. Tady se ale nevyplatí šetřit. Za bezpečnostní sklo sice zaplatíte více, ale déle vydrží a může mít i povrchovou úpravu proti vodnímu kameni. Naopak plexi výplň je sice levnější, zato není tak odolná vůči poničení.

Zapomeňte na igelitové závěsy z 80. let minulého století, které se na vás lepily během sprchování a na kterých navíc zůstávaly těžko odstranitelné skvrny od vody. Na trhu jsou dnes již k dostání vanové zástěny z tvrzeného skla nebo plastu, které je možné na vany nainstalovat buď napevno, případně jako skládací či sklopné dveře, které zabrání při sprchování ve vaně stříkání vody po celé koupelně. I po sprše ve vaně tak můžete najít koupelnu suchou a upravenou.

Nezapomeňte na teplo

Abyste si koupel nebo sprchu pořádně užili až do konce, nezapomeňte na dobře vytopenou koupelnu a vyhřátou osušku. Návštěva studené koupelny nás od jejího použití přímo odrazuje. Nejlepší teplo vám poskytne vyhřívaná podlaha. Pokud ji nemáte, stačí radiátor, případně elektrický přímotop a osuška na podlaze. Když jste totiž příjemně zahřátí, uvolnění a klidní, studená keramická podlaha vás rychle vrátí zpět do reality.

Je na každém, jakou variantu si zvolí. Vše má svá pozitiva i negativa, záleží na tom, co upřednostňujete a co je pro vás a váš životní styl pohodlnější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod