Odkoukejte triky profesionálů a zbavte potraviny slupky rychle a snadno

 Tipy a inspirace 
15. ledna 2020 10:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Loupání ovoce či zeleniny si lze usnadit Internet
Asi to zná každá hospodyňka. Abyste si pochutnali na některém ovoci, zelenině nebo oříšcích, musíte se nejprve zbavit slupky. Ne vždy to jde snadno. Naštěstí existují fígle, díky kterým už tato činnost nebude patřit k těm nejméně oblíbeným.

Doby, kdy jste slzeli při loupání cibule nebo půl hodiny uklízeli kuchyňskou linku poté, co jste pracně oloupali kousek ovoce, budou minulostí. Stačí odkoukat triky profesionálů a naučit se loupat efektivně. Uvidíte, že to zvládnete levou zadní. A obejdete se i bez speciálního náčiní.

Někdy loupání není nutné

V prvé řadě byste si měli uvědomit, že ne všechno je nutné hned loupat. Pod slupkou se obvykle nachází nejvíce vitaminů a jejím odstraněním se zbavíte i velké části z nich. Například domácí (nehnojené) salátové okurky obsahují se slupkou mnohem více vitaminu C a chlorofylu než oloupané a v salátu také lépe vypadají a příjemně křupou.

Jiné druhy zeleniny, zejména domácí nebo vypěstované v biozemědělství, loupáním ztrácejí bohatství chuti. Mezi nejklasičtější příklady patří tykvovité plody (lilek, dýně, cukety), jejichž slupka při vaření krásně změkne a navíc udrží dužinu stále šťavnatou. S loupáním naopak neotálejte u citrusových plodů z produkce klasického zemědělství, jejichž kůra většinou obsahuje vysoké procento stopových prvků pesticidů.

Keramika je lepší než kov

Když už se do loupání pustíte, sáhněte po keramické škrabce či noži – kov výrazně narušuje strukturu slupky a napomáhá oxidaci, při které se vytrácí největší objem vitaminů a minerálních látek. A pak se naučte triky, které vám loupání výrazně usnadní. Na každý typ potraviny platí něco jiného.

Česnek do uzavíratelné sklenice

Pokud potřebujete oloupat větší množství česneku, stačí jej rozdělit na stroužky a ještě ve slupce je vhodit do uzavíratelné sklenice. Třesením se sklenicí se stroužky třou o sebe a slupky se samy postupně svléknou. Pak už jen stačí z oloupaných slupek vybrat krásně čisté stroužky.

Brambory nařízněte a uvařte

Bramboru opláchněte a jednu po druhé nařízněte po celém obvodu, čímž slupku pomyslně rozdělíte na dvě části. Po uvaření je nechte vychladnout a slupku z nich jednoduše po obou stranách stáhněte. Počítejte však s tím, že brambory vcelku se vaří déle než nakrájené na kostky, ale vařením ve slupce získávají bohatší chuť.

Na rajčata a broskve platí horká voda i pára

Slupku ve spodní části rajčete jemně nařízněte do písmene X a na jednu minutu vložte do horké vody. Vyjměte, nechte zchladnout v ledové vodě a pak slupku snadno stáhněte nožem z celého plodu. U broskví to funguje podobně.

Mandle zalijte vroucí vodou

Mandle vsypte do žáruvzdorné misky nebo rendlíku, zalijte vroucí vodou tak, aby byly ponořené a nechte 5 minut odmočit. Mandle snadno ze slupky vyloupnete. Pokud chcete, můžete mandle i 2 minuty ve vroucí vodě povařit.

Lískové oříšky na plech do trouby

Lískové oříšky vyžadují pro svléknutí také teplo, ale suché. Rozprostřete je na pečicí plech, vložte na 5 minut do trouby předehřáté na 180 °C a pražte, až se rozvoní a začnou lehce tmavnout. Plech vytáhněte, oříšky přesypte do utěrky a ještě teplé je promněte, tím je zbavíte slupky.

Jedlé kaštany potřebují teplo

Tvrdé slupky jedlých kaštanů se zbavíte buď povařením ve vroucí vodě, zhruba 8 minut, nebo upečením v troubě, zhruba 15 – 20 minut na 190 °C. Nejprve slupku nařízněte na vypouklé straně do kříže a vkládejte je vždy do vroucí vody nebo rozpálené trouby. Vytahujte je postupně a rovnou je loupejte, jakmile zchladnou, slupka opět ztvrdne.

Granátové jablko pod vodou

Vyloupat granátové jablko bez toho, aniž byste odskakujícími semínky zaneřádili celou kuchyň, je doslova kouzlo. Přitom si stačí připravit misku se studenou vodou, jablko rozčtvrtit a semínka vyloupat pod vodou. Kapalina zabrání volnému pohybu a vytékající šťávě. Vyloupaná semínka nakonec jednoduše slijete. Můžete zvolit i druhý způsob – granátové jablko vcelku poválejte, zlehka pomačkejte, rozřežte na dvě půlky a do hluboké misky vytřepejte, případně jemně vymačkejte, zrníčka. Ruku s jablkem mějte schovanou v misce, ať dužina nestříká kolem.

Ananas seřezávejte ze stran

Loupejte ananas jako místní. Odkrojte korunku s listy i spodní dřevnatou část, aby ananas mohl stát. Postavte ho a ostrým nožem seřezávejte slupku od shora dolů po celém obvodu tak, abyste měli co nejmenší odpad dužiny. Černá oka teď tvoří řádky, které snadno vyříznete dvěma řezy do tvaru v. Pak už ananas nakrájejte podle chuti.

Zázvor loupejte lžící

Pokud zázvor loupete nožem, často se podivujete nad množstvím odpadu v poměru k dužnině, kterou chcete použít. Pomocí klasické kuchyňské lžíce oloupete pouze tenkou vrstvu slupky a výrazně tak zredukujete vzniklý odpad.

Cibule do studené vody

A nakonec všemi oblíbená cibule. Pokud ji na několik minut ponoříte do studené vody, nejenže slupka půjde dolů mnohem snáze, ale ještě vás nebude štípat do očí. O tom, jak do kuchyně vybrat správné prkénko na krájení, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod