Obyčejná sůl umí v domácnosti zázraky

 Tipy a inspirace 
03. října 2019 10:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obyčejná sůl si poradí s připáleninami, umyje okna, odstraní zápach Depositphotos
Sůl je opravdu nad zlato. Nejenom, že skvěle ochutí každý pokrm, ale je také výborným pomocníkem v domácnosti. Přesvědčte se sami.

Téměř každá surovina se dá využít i jiným způsobem, než pro jaký byla určena. A týká se to i soli. Zvládne zastoupit celou řádku přípravků při uklízení a čištění a ještě ji lze využít jako pomocníka při vaření. Máme pro vás pár tipů. 

Zlikviduje připáleniny

Každému se občas stane, že mu během vaření či pečení ukápne trochu omáčky či těsta na varnou plochu. Horší však už bývá tyto skvrny odstranit a obvykle s tím pomohou různé chemické prostředky. Pokud se jim chcete vyhnout, sáhněte po obyčejné kuchyňské soli. Znečištěná místa trochu posypejte, ale pokud možno dříve, než stačí skvrny zaschnout, a nechejte pár minut působit. U znečištěné trouby postupujte obdobně. Připáleniny posypejte vrstvou soli a pusťte troubu na nejvyšší stupeň na půl hodiny. Jakmile trouba vychladne, stačí připáleniny už jenom setřít.

Proti námraze

Ráno už pomalu přicházejí první mrazíky. Pokud se vám nechce škrábat sklo v autě, potřete jej zevnitř roztokem soli a vody. Na 3,5 l vody vám stačí dvě čajové lžičky soli. Tento roztok navíc můžete použit i v domácnosti při mytí oken. Sůl má totiž skvělé čistící a dezinfekční účinky.

Když to zapáchá

Trápí-li vás zápach z odpadu, pak než sáhnete po agresivnější chemii, ověřte sílu soli. Připravte si z půl šálku soli a litru horké vody roztok. Ten nalijte do umyvadla či dřezu, nechte působit a propláchněte vroucí vodou. Postup můžete několikrát zopakovat, případně účinky posílíte, když do roztoku přidáte ještě lžíci jedlé sody. Sůl vám také může pomoci zbavit se nepříjemného zápachu z bot. Stačí ji nasypat do obuvi, nechat přes noc působit a uvidíte, že ráno bude zápach pryč. Další triky, jak se zbavit zápachu z obuvi, jsme psali zde.

Nejlepší odstraňovač

 O soli je známo, že si poradí nejenom s fleky od červeného vína, ale také se skvrnami od potu na bílém oblečení. Stačí rozmíchat hrst soli ve vodě a nechat v ní přes noc oděv odmočit. Pak jej běžně vyperte a uvidíte, skvrny by měly zmizet. Ještě lepšího účinku dosáhnete tehdy, pokud skvrny pokapete citronovou šťávou a posypete solí. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod