Aby vaše letní oblečení vypadalo další sezonu jako nové, musíte se jej naučit zazimovat

 Tipy a inspirace 
06. září 2019 13:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zimnímu oblečení je třeba ve skříni udělat prostor Depositphotos
Léto pomalu a jistě končí a budete tak muset brzy uvolnit ve svém šatníku prostor pro teplé oblečení. Aby se ale do vaší skříně vlezlo podzimní a zimní oblečení, které je objemnější, je třeba z ní vyskládat veškeré letní ošacení a najít mu jiný úložný prostor.

Asi je každému jasné, že huňatý svetr zabere ve skříni více prostoru než lehoučké letní šaty na ramínka. Pokud tedy nedisponujete velkou šatnou, kde můžete mít pohromadě oblečení na celý rok, bude třeba letní oblečení zazimovat a dát jinam. Aby ovšem letní oblečení vypadalo i po dlouhých měsících skladování opět dobře, je nutné se držet několika zásad. V opačném případě byste taky mohli příští rok na jaře zaplakat nad výdělkem.

Důkladná probírka

V případě výměny sezonního oblečení ve skříni je ze všeho nejdůležitější důslednost. Než tedy vůbec začnete hledat prostor, kam letní oblečení uložíte, udělejte si ve vašem šatníku probírku. Pokud najdete šaty, do kterých se už roky snažíte marně zhubnout, nemilosrdně je vyřaďte. Totéž se týká kousků, které se vám možná líbí, ale přesto stále nepřichází příležitost, kdy je na sebe vzít. Toto oblečení můžete například prodat na internetu nebo nabídnout některé ze svých kamarádek. A pokud narazíte na děravé či jinak poničené oblečení, opět jej vyřaďte.

Díky probírce bude oblečení, kterému bude nutné najít nový prostor, podstatně méně. A to je samozřejmě pozitivní zpráva, obzvláště v situaci, kdy žijete v malém bytě a o úložný prostor je zde nouze.

Do sklepa ne

Teď budete stát před rozhodnutím, kam sezonní oblečení dát. Mějte na paměti, že oděvům svědčí stálá teplota a nízká vlhkost. Studený sklep nebo nezateplená půda tak rozhodně nepatří mezi ta ideální skladovací místa.

Pokuste se najít vhodný úložný prostor někde v bytě. Hodí se například postele nebo sedací soupravy s úložným prostorem, oděvy ale lze také naskládat do krabic a ty pak schovat třeba pod postel nebo do horních polic šatní skříně, kam je horší přístup.

Pozor na vakuovací pytle

V posledních letech lidé hojně využívají vakuovací pytle, do kterých oblečení naskládáte, pomocí vysavače odsajete vzduch a oblečení tak rapidně zmenší objem. Na první pohled to zní skvěle, ale podle odborníků by lidé s používáním vakuových pytlů měli zacházet s opatrností. Může se totiž stát, že se stlačením poškodí vlákna a vám se už nepovede zmačkaný materiál vyžehlit. Tuto vychytávku je tak lepší využít třeba na letní peřiny.

Prádlo vyperte, vyžehlete a ochraňte

Než ovšem letní oblečení do krabic a boxů naskládáte, vše pečlivě vyperte a vyžehlete. Nezapomeňte na pravidlo číso jedna, a to, že prádlo musí být před uskladněním naprosto suché, jinak se vám do něj může pustit plíseň. Také k oblečení můžete přidat nějaký prostředek proti molům, stačí třeba snítka levandule nebo cedrové dřevo.

Pokud máte jemné šaty, které se bojíte naskládat někam do krabice, můžete je vložit do obalů na šaty a nechat ve skříni. Díky obalu se na šaty nebude zbytečně prášit.

Systém vám ulehčí práci

Aby na jaře bylo opětovné vytahování letního oblečení co nejsnazší, je dobré na to myslet dopředu a do krabic či boxů nedávat oděvy bezhlavě. Do jedné krabice si proto naskládejte trička, do další šaty a sukně a do jiné třeba kraťasy a letní kalhoty. Velmi vám to usnadní následné třídění a hledání, až budete vše zase potřebovat.

A co se týká výběru krabic, je lepší volit ty z prodyšného materiálu, například z papíru nebo látky, ale pokud bude prádlo dobře suché, neuděláte chybu ani plastovými boxy.

Nezapomeňte na boty

Jakmile budete mít letní oblečení zazimované, nezapomeňte ani na letní boty, které by vám v botníku během zimy mohly překážet. Opět je perfektně vyčistěte, uložte do krabic a uschovejte je třeba pod postel. O skvělém řešení, jak v předsíni naložit se zablácenými botami, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod