Vybírejte vázu nejen podle designu. Každému typu kytice sluší jiný tvar

 Interier 
09. srpna 2019 16:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vybrat vhodné vázy do interiéru nebývá jednoduché Depositphotos
Každý interiér ozdobí kytice. Její kouzlo však můžete podtrhnout vázou, která by s ní měla ladit. Nevíte, jakou zvolit? Poradíme vám.

Vybrat tu pravou vázu není jenom tak. Neměla by být ani moc velká, aby se v ní kytice ztrácela, ani malá, aby se váhou rostlin snadno nepřeklopila. A stejně tak není jednoduché zvolit ani tvar, barvu či materiál, z něhož by měla být vyrobena. Máme pro vás pár rad, na co se při koupi zaměřit. 

Musí ladit

Už během nákupu vázy byste měli vybírat takovou, která bude ladit s ostatním zařízením v místnosti. Do moderního interiéru si klidně můžete pořídit vázu z nerezu nebo mědi. Rustikálnímu interiéru zase bude slušet porcelán nebo keramika, venkovskému malované džbány nebo bandasky. Ale pokud chcete vsadit na jistotu, pořiďte si vázu z čirého skla. Dá se říci, že sklem nikdy a nikde nic nezkazíte.

Od každé něco

Co se týče velikosti, pak byste měli doma mít vázu jak na pugéty, tak i na jeden květ. 
Bývají subtilní a křehké, z tenkého skla. Do nich se vkládá jeden květ růže, gerbery nebo třeba snítka orchideje. 

Pozor na stabilitu

Vázu volte rovněž podle velikosti kytice. Obzvláště ty velké mají totiž tendenci nádobu převážit. Pokud si nejste jisti, zda to váza ustojí, dejte na dno několik kamínků a těžiště se posune níž. Navíc získáte další zajímavý dekorativní prvek. Zvláštního efektu dosáhnete i použitím gelové výplně dětské pleny. Navíc vám díky tomu vydrží květina mnohem déle. Další triky, jak prodloužit životnost řezaným květinám, jsme psali zde.

Na tvaru také záleží

Každému typu kytice sluší trochu jiný tvar. Pokud chcete, aby si kytice zachovala pevný tvar, volte takovou vázu, která má spodek baňatý, ale hrdlo úzké. Vázy, které se ode dna postupně rozšiřují, se budou zase hodit pro květy, které mají tendenci se hodně otevřít. Těmi jsou například pivoňky nebo lilie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008