Půjčka od banky, nebankovní firmy nebo přímo od lidí? Řešení vybírejte podle situace!

 Komerční sdělení 
28. srpna 2021 08:20 / Lucie Wirthová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Půjčka od banky, nebankovní firmy nebo přímo od lidí? Pixabay.com
Do situace, kdy si potřebujeme půjčit peníze, se můžeme dostat kdykoliv. Stavba domu, osobní finanční krize nebo pořízení nového vozu jsou případy, kdy se bez cizí pomoci neobejdeme. Nezkušení spotřebitelé se na finančním trhu ale těžko orientují a dost často sáhnou po špatném typu půjčky.

Podle výzkumu Českého statistického úřadu přitom v roce 2020 přiznala zadlužení více než jedna čtvrtina domácností – z toho přes třináct procent splácí jiný typ půjčky než klasický úvěr. Takovému úvěru se říká spotřebitelský a žadatel má na výběr ze třech možností – bankovní či nebankovní půjčky a úvěry od soukromých investorů.

Spotřebitelský úvěr na nové auto nebo kuchyň
Jako spotřebitelský úvěr se označuje jakýkoliv typ půjčky určený pro nekomerční účely – tedy pro koncové zákazníky a spotřebitele. Díky němu pořídíte jakékoliv spotřební zboží od nového vozu až po vybavení domácnosti.

V minulosti se spotřebitelské úvěry pojily s netransparentním prostředím, které ovládaly lichvářské praktiky pochybných společností. Vše se ovšem změnilo s novým zákonem o spotřebitelském úvěru z roku 2016, který prostředí pročistil a zamezil nekalým praktikám a lichvě.

Ani přes pokročilou legislativu však není spotřebitelský úvěr bezrizikový. Nebezpečí nastává, zejména když člověk není schopen úvěr splácet podle stanoveného kalendáře, za což musí zaplatit dodatečné poplatky a sankce.

Na půjčku od banky si chvíli počkáte
Co ale dělat v případě, že i tak potřebujete vyřešit nenadálou finanční tíseň? Vaše první kroky budou pravděpodobně směřovat do banky. Ty se dlouhodobě profilují jako nejdůvěryhodnější zdroj půjček. 

Pokud si půjčujete u banky, počítejte s řadou administrativních procesů. Banka si od vás vyžádá čistý výpis z rejstříku dlužníků, potvrzení příjmů a další dokumenty. Vyřízení se tak může táhnout i několik týdnů.

U banky navíc neuspějete, pokud si chcete půjčit menší částku – například deset tisíc na nové kolo. V ten moment se pro banku stáváte nerentabilním a vaši žádost o spotřebitelský úvěr neschválí.

Nebankovní půjčky – cesta do dluhové pasti, nebo řešení?
Snadno se stane, že pro banku nejste bonitní. Běžně to znamená, že máte ve své minulosti škraloup v podobě pozdě splacené půjčky nebo opožděné splátky. Zápis v rejstříku dlužníků sice vymažete, ale trvá to až tři roky.

Nabízí se řešení v podobě nebankovní půjčky. Poskytovatelé z nebankovního sektoru nad vaší platební morálkou přimhouří oko. Na oplátku vám ale nabídnou méně výhodný úvěr s vyššími úroky a poplatky.

Nebankovní půjčky se vám vyplatí, když potřebujete menší obnos peněz co nejrychleji. Sjednáte je totiž online nebo po telefonu a společnost vyžaduje pouze základní dokumenty – dva doklady totožnosti, případně doložení příjmů ze zaměstnání nebo podnikatelské činnosti.

P2P platformy chrání investora i spotřebitele
Zdají se vám nebankovní půjčky příliš rizikové, ale nechcete čekat několik týdnů na peníze od bankovní společnosti? Tuto zdánlivě bezradnou situaci vyřešíte půjčkou přímo od lidí.

Takzvané P2P půjčky (z angl. peer to peer) jsou typ spotřebitelského úvěru, kdy se prostřednictvím speciální platformy spojí investor s žadatelem. Jednoduše řečeno vy potřebujete peníze na nové auto a platforma vás spojí s vhodným investorem, případně investory. 

Výhodou tohoto typu půjčování peněz je jeho rychlost a ochrana investora i spotřebitele. Zatímco u bankovních i nebankovních půjček se riziku vystavuje především spotřebitel, v tomto případě se riziko přenáší rovnoměrně na obě strany. 

Půjčky od lidí neohrozí vztahy ve vaší rodině
Proč byste si ale měli půjčovat od neznámého člověka, když vám mohou peníze půjčit známí nebo rodina? Jak se říká, pořádek dělá přátele a finanční spory zničily nejedno přátelství.

Pro mnohé spotřebitele peer to peer půjčka představuje morálně čisté riziko, ve kterém se nezavazují svým známým a zároveň je pro ně bezpečné. Investorům navíc P2P půjčky zaručují až desetiprocentní zhodnocení investice a zvýšení morálního kreditu, protože podporují dobrou věc.

Těžko určíme, který typ půjčky je ten nejvhodnější. Zatímco banka vám dá největší jistotu, na peníze si počkáte. Peer to peer půjčky se potýkají s anonymitou investora, což je ne každému spotřebiteli po chuti. Proto při půjčování peněz porovnávejte a dejte na vlastní instinkty. Pokud něco vypadá až příliš výhodně, pravděpodobně někde bude háček.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008