I staré květináče lze zbavit skvrn. Díky snadnému fíglu budou opět vypadat jako nové

 Tipy a inspirace 
19. června 2018 13:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zašlé květináče moc parády nedělají Shutterstock
Keramické květináče vypadají krásně, když jsou nové. Postupem času se ale na nich objeví nejrůznější nánosy a skvrny, které celkový vzhled totálně zhatí. Přitom existuje snadný způsob, jak i ošklivý květináč znovu přivést k původnímu stavu.

Pohled na pěknou květinu může nevzhledný hliněný květináč naprosto zkazit. Různé nánosy na hliněných květináčích se objevují převážně proto, že při zalévání používáme příliš tvrdou vodu a půda se postupně mění z kyselé na zásaditou. Se svou troškou do mlýna se přidávají i hnojiva, která používáme, aby nám květiny dobře rostly. Různé minerály postupem času dokáží proniknout hliněnou stěnou květináče a na květníku se začnou tvořit nehezké různobarevné mapy. O tom, co vše lze z prázdných květináčů doma vytvořit, jsme psali zde.

Někdy stačí kartáč a špachtle

Podle míry zašpinění je třeba zvolit vhodný postup. Každopádně dobrou zprávou je, že na vyčištění hliněného květináče nebudete potřebovat žádné extra čističe. Vystačíte si i se zcela obyčejnými věcmi, kterými většina domácností běžně disponuje.

Květináč nejprve důkladně očistěte od všech zbytků staré zeminy. Pak si vemte do ruky nepříliš tvrdý kartáč (stačí klasický rejžák) a pokuste se veškerý nános očistit. Pokud to nestačí, použijte ještě nějakou špachtličku, ale musíte být přitom velmi opatrní, abyste si květináč neponičili. Někdy mechanické očištění úplně stačí.

Pokud chcete květináč zbavit všech možných choroboplodných zárodků, na závěr ještě vroucí vodou spařte vnitřní i zevní část květináče.

Octová lázeň

Pokud je starý kořenáč silně znečištěný a pouhá očista kartáčem je na usazeniny krátká, vemte si na pomoc ocet. Stačí ten úplně nejobyčejnější, není třeba investovat peníze do vinného či jablečného octa.

Větší kýbl naplňte vodou a přilijte tak půl litru octa. Pak do vody květináče ponořte a nechte je tak klidně i dva dny. Ocet vykoná své a rozpustí i odolné vápenaté skvrny. Navíc díky octové lázni se zbavíte i případného zatuchlého zápachu.

Jak na skvrny od vody

Skvrny od vody se obvykle dělají z nadměrné vlhkosti květináče. Pokud chcete tomuto jevu příště zabránit, dejte na dno květináče pod zeminu několik hliněných střepů z rozbitého květináče. Ty přebytečnou vodu odvedou.

Pokud už se ale skvrny z vody na kořenáči vytvořily, snadno je odstraníte za pomoci zubní pasty.

Tip: Aby byl vzhled starého květináče opravdu dokonalý, na závěr jej přetřete olivovým olejem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve