Hromadí se vám doma prázdné květináče? Budete koukat, co se z nich dá všechno vyrobit

 Tipy a inspirace 
18. června 2018 14:13 / Marie Popelková
  5
📷
8 fotografií v galerii
I staré květináče mohou zkrášlit váš dům či zahradu Shutterstock
Keramické květináče nemusí sloužit jen květinám. Pokud se vám doma hromadí a jen vám zavazí, rozhodně se jich nezbavujte. Do koše je můžete vyhodit kdykoliv, ale byla by to velká škoda. Dají se z nich totiž vytvořit úžasné věci.

Zná to asi každý milovník květin. Pořídíte si novou květinu a když vám uhyne, zůstane po ní prázdný květináč i s podmiskou. Za pár let se vám může stát, že máte prázdných květináčů doslova nad hlavu. Ale nezoufejte. Je mnoho způsobů, jak i starým květináčům vdechnout nový život. Pokud vám naopak květináče chybějí a vy řešíte, jak si ho doma sami vyrobit, může vám být inspirací náš článek zde.

Pokud se rozhodnete květináče kreativním způsobem recyklovat, nejprve je pečlivě umyjte a zbavte je zbytků hlíny i dalších nečistot. Pak si vemte k ruce štětec, barvy a lepidlo na keramiku a můžete začít tvořit. Nemusíte na květináčích hned vytvářet obrázky jako od profesionálního malíře. Někdy stačí květináč jen natřít jednou barvou nebo ho zkrášlit puntíky či proužky - to by měl zvládnout i nešika.

Ptačí budka

Pokud rádi pozorujete ptáky na zahradě, zkuste jim vyrobit ptačí budku. Stačí vám k tomu jeden květináč a pár destiček. Zespod květináče vytvořte otvor tak velký, aby do něj ptáček pohodlně vlezl. Ale pozor, nesmí být moc velký, aby otvorem nepronikla i nějaká drobná šelma, která by si na ptáčcích s chutí smlsla.

Pak už jen květináč přidělejte k destičce, třeba pomocí drobných vyvrtaných dírek a drátů, dodělejte nahoru jednoduchou stříšku a pověste na strom.

Pítko pro ptáčky

Jednoduché pítko pro ptáčky budete mít hotové raz dva. Stačí dva květináče postavené na sebe tak, aby se dotýkaly spodní částí a nahoru položte nebo přilepte větší podmisku, do které nalijete vodu.

Květináče samozřejmě můžete pomalovat podle svého vkusu. Nezapomeňte ale na to, že je vhodné použít barvy, které odolají venkovním podmínkám.

Gril

Máte chuť na grilovanou zeleninu, maso nebo šťavnaté špízy, ale nemáte doma zahradní gril? Nevadí, stačí vytáhnout květináč. Nasypte dovnitř grilovací uhlí a můžete grilovat.

Pokud budete dělat špízy, nepotřebujete ani rošt. Jestli ale chcete připravovat steaky nebo zeleninu, dobře vám poslouží rošt z obyčejné trouby.

Květináčová mísa

Z květináčů lze vyrobit i nejrůznější mísy. Buď se můžete pustit do výroby patrové, kterou využijete na cukroví nebo ovoce, nebo si udělejte úplně jednoduchou - květináč postavte širší stranou dolů a nahoru nalepte podmisku. Opět květináč oživte nějakou zajímavou barvou, která vám bude ladit s interiérem.

Svícen

Když už vyrobíte jednoduchou mísu popsanou výše, můžete se rozmyslet, jak ji využijete. Buď na ni dáte ovoce či jiné dobroty, nebo ji začnete používat jako svícen. Opět je třeba jen myslet na to, že pokud budete chtít svícen dávat ven, je vhodné ho zkrášlit exteriérovými barvami, aby vydržel co nejdéle hezký.

Odkládací stolek

Stejně jak lze mísu využít jako svícen, dá se pítko popsané na začátku článku využít i jako odkládací stolek.

Způsoby, jak vytvořit středovou nohu stolku, jsou v podstatě dva. Buď dáte dva květináče na sebe spodní částí, nebo je bude zasouvat do sebe, kdy naspod dáte největší květináč a nahoru nejmenší. V podstatě vytvoříte květináčovou pyramidu. Nahoru pak můžete dát opět podmisku nebo jakoukoliv rovnou desku, záleží jen na vás.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve