Jak se zbavit ovocných mušek? Víme, jak na to!

 Tipy a inspirace 
07. června 2018 14:07 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Octomilky láká vůně zbytků potravy, ovoce nebo šťáv Shutterstock
Milují zbytky jídel, libují si ve zralém až hnijícím ovoci a ve sladkých šťávách. Chutná jim vše kvašené, nasávají i zbytky vína a hodují v odpadcích. Řeč je o muškách octomilkách, které s teplými dny začínají vstupovat do našich obydlí. Jak je odtud vyhnat?

Octomilka je rod malého dvoukřídlého hmyzu. Lidově se nazývá banánová, octová či ovocná muška. Vyskytuje se zejména na přezrálém nebo hnijícím ovoci. Jedná se o malý hmyz zbarvený od světle žluté do černé barvy. Jsou to malé, dva až čtyři milimetry dlouhé mušky, které se vyskytují po celém světě.

Předně je třeba říct, že tento drobný hmyz, který nacházíte ve svých kuchyních, není ze zdravotního hlediska potravinám nijak nebezpečný. Pomineme-li tedy fakt, že do přezrálého až hnijícího ovoce klade svá vajíčka. Významnější zdravotní riziko z nich ale naštěstí nehrozí.

Octomilky k nám obvykle přiletí z venku vábené vůní zbytků potravy, ovoce či šťáv. Nebo si jejich vajíčka přineseme na nahnilém kousku ovoce z obchodu.

Jak octomilky od návštěvy vaší kuchyně odradit?

V první řadě dbejte na maximální čistotu ve vaší kuchyni. Všechny zbytky i rozlité a následně zaschlé šťávy, džusy, víno, pivo jsou pro mušky velmi atraktivní. Co nejčastěji vynášejte a myjte odpadkový koš. Na kuchyňské lince, ani na stole nenechávejte ležet nedojedené zbytky. Pravidelně čistěte odpady.

Lapněte mušky do pasti

Pokud se k vám octomilky přece jen dostaly, nezbývá, než se s nimi pustit do boje. Mušky lezoucí po okně bez rozpaků vysajte opakovaně vysavačem.

Další možností je past. Do plastové krabičky dejte kousek banánu, uleželý kousek citronu nebo hnijící kuličku hroznového vína. Nádobu pevně překryjte potravinovou fólií, ve které uděláte několik miniaturních dírek. Mušky během pár hodin vlezou dovnitř, ale ven už ne. Obdobnou past s návnadou lze vyrobit z PET lahve, jen díry uděláte po stranách.

S chemikáliemi nakládejte opatrně

Nejste-li kutilové nebo se vám přírodní lapače neosvědčily, kupte chemické. Použít lze i běžné insekticidy. Nicméně při užití chemikálií v kuchyni buďte opatrní, abyste si nekontaminovali potraviny. O dalších možnostech, jak si poradit s octomilkami, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod